Nejosvětlenější dům v Česku už září. Majitelé opět přidali žárovičky, je jich téměř 270 tisíc

Nejosvětlenější vánoční dům v Česku, který se nachází v Libišanech na Pardubicku, už září pro veřejnost. Manželé Hlouškovi si letos přichystali pro návštěvníky pár překvapení. Ohromí určitě počet žároviček. Těch svítí na domě téměř 270 tisíc. Celková spotřeba elektřiny prý nijak nepřevyšuje například ohřívač na vodu.

Přípravy světélky ověnčeného příbytku trvaly Hlouškovým už od září. O víkendu přišla i přes vytrvalé sněžení odměna v podobě slavnostního rozsvícení. „Strach jsme určitě měli, od rána jsme běhali, zkoušeli, vytahovali řetězy zpod sněhu, ale všechno se to povedlo,“ oddechla si majitelka domu a autorka výzdoby Petra Hloušková.

ČTĚTE TAKÉ: Plantáže se stromečky berou lidé útokem. Co udělat, aby nám vydržel až do Tří králů?

„Museli jsme už něco vyměnit. Žárovky nemají rády mokro. Naštěstí nefouká a jen sněží. Největší problém bude, až to začne všechno tát,“ dodal manžel Tomáš Hloušek, který stojí za technickou stránkou gigantického světelného aparátu.

Že je výzdoba letos zase mnohem větší, o tom svědčí celkový počet světélek. Těch je letos téměř 270 tisíc a čistá délka svítících řetězů je skoro šest a půl kilometru. Pro představu – loni bylo žároviček 176 tisíc, tedy zhruba o 93 tisíc méně.

Jako vánoční dům

Návštěvníci nepřestávají vycházet z úžasu. „Strom, dřevěná zvířátka, všechno je krásné. Je to prostě jak vánoční dům. To ‚wow‘, když se z té tmy rozsvítí celý barák,“ shrnují lidé své dojmy z podívané. „Nevyžadujeme žádné vstupné, ani dobrovolné. Těšíme se každý rok na lidi, že přijedou, a nemůžeme se dočkat, až uvidíme i známé tváře z různých míst,“ řekla Hloušková. Návštěvníci se totiž často podivují, že nemusí na prohlídku kupovat lístky. Manželé zkrátka zpřístupňují vše pro radost.

Světelné řetězy a výzdoba prý rodinnou kasičku stály za ta léta asi půl milionu korun. Spotřeba je naopak zanedbatelná. „V tuhle chvíli nám to vychází na nějaké tři kilowatty na hodinu. Je to o něco víc než minulý rok, ale pořád to je stejné jako třeba ohřívač na svařák,“ usmívá se Hloušek. Denně se libišanský osvětlený dům rozzáří v 17 hodin a svítí do devíti večer. Navštívit ho lidé mohou až do Tří králů.

Tagy:
Vánoce dům Pardubicko osvětlení Libišany