Tragický požár ve Vejprtech: Žaloba viní ředitele ústavu. Při neštěstí zemřelo devět lidí

Státní zastupitelství podalo žalobu na ředitele Městské správy sociálních služeb ve Vejprtech na Chomutovsku, pod kterou patří domov pro mentálně postižené. Kvůli jeho požáru v roce 2020 zemřelo devět lidí. Informaci potvrdila okresní státní zástupkyně Eva Seifertová. Řediteli Viktoru Koláčkovi hrozí za obecné ohrožení z nedbalosti trest od tří do deseti let vězení.

„Včera (ve středu, pozn. red.) byla podána obžaloba k Okresnímu soudu v Chomutově,“ uvedla Seifertová. Při požáru v domově pro mentálně postižené v roce 2020 zahynulo na místě osm lidí, další muž následně zemřel v nemocnici. Událost patří mezi nejtragičtější požáry v republice.

Požár podle policie založil jeden z klientů domova. Protože byl označen za nepříčetného, policie v jeho případě věc odložila. Podle dřívějších informací policie řediteli vyčítá fungování domova před požárem. Koláček řekl, že k podané obžalobě žádné bližší informace zatím nemá. „Přišlo mi to datovou schránkou jako soukromé osobě, můj obhájce to ještě neví. Vzhledem k tomu, že jsem to dostal ve středu, nemůžu k tomu nic říct,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Požár v Domově Alzheimer patří mezi nejhorší v historii. Který byl nejtragičtější?

V domově Kavkaz B začalo hořet 19. ledna 2020 brzy ráno ve společenské místnosti. Při požáru bylo ohroženo 34 klientů domova a jeden vychovatel, který přivolal pomoc. Příčinou byla podle policie manipulace s otevřeným ohněm. S devíti oběťmi je tento požár jedním z nejtragičtějších v zemi. Při nejtragičtějším požáru v historii samostatné ČR zemřelo v srpnu 2020 v panelovém domě v Bohumíně 11 lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Před vraždami chtěl moje dítě. Expřítelkyně podezřelého z Hořovic popsala jeho poslední přání

Tagy:
nemocnice tragédie Ústecký kraj Vejprty Chomutovsko ústav Státní zastupitelství ČR nedbalost požár mentálně postižení Eva Seifertová