Požár v Domově Alzheimer patří mezi nejhorší v historii. Který byl nejtragičtější?

Požár alzheimer centra v Roztokách u Prahy

Reportér Matěj Rychlý mapuje situaci po tragickém požáru v Roztokách

Požár domova pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy si vyžádal život dvou klientů. Středeční neštěstí se tak stalo jednou z nejtragičtějších událostí v sociálních službách v historii České republiky. Nejhorší požár řešili hasiči a záchranáři v lednu 2020 v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku. Tehdy zemřelo devět lidí. Které další události se nechvalně zapsaly do historie?

2012

  • 31. července 2012 – S těžkými popáleninami skončil v nemocnici klient domova důchodců v pražských Dejvicích. S mužem se vzňala postel.

2013

  • 21. ledna 2013 – Při požáru domova s pečovatelskou službou v Příboře na Novojičínsku zemřely dvě seniorky a dalších pět lidí se zranilo. Neštěstí zavinila závada na přístroji, který zajišťuje přísun kyslíku.

2016

  • 7. března 2016 – Na následky požáru v domě s pečovatelskou službou v Tuněchodech na Chrudimsku zemřela v jednom z bytů osmaosmdesátiletá žena.

  • 21. listopadu 2016 – Šestaosmdesátiletá žena nepřežila požár bytu v domě s pečovatelskou službou ve Studénce na Novojičínsku.

2019

  • 14. listopadu 2019 – Jedna z obyvatelek domu s pečovatelskou službou v Praze Černém Mostě zahynula při požáru, který vypukl v jejím bytě. Hasiči a policisté kvůli ohni evakuovali z osmipatrového domu na 90 lidí, z toho 40 bylo na invalidním vozíku.

2020

  • 19. ledna 2020 – Při požáru v domově pro zdravotně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku zemřelo osm lidí, dalších 30 museli záchranáři ošetřit. Devátá oběť zemřela v dubnu 2020 v nemocnici. Vyšetřování ukázalo, že oheň byl založen úmyslně pravděpodobně některým z klientů, konkrétní pachatel však známý není.
  • 13. srpna 2020 – V domově seniorů ve Mšeně na Mělnicku zemřela při požáru žena. Jedna ošetřovatelka se zranila a byla převezena do nemocnice. Hasiči evakuovali 74 klientů domova. Neštěstí způsobil nedopalek cigarety.

2021

  • 3. ledna 2021 – Při nočním požáru v domě s pečovatelskou službou v Krupce na Teplicku zemřela seniorka. Dalšího muže, který se nadýchal kouře, převezli záchranáři do nemocnice.

2022

  • 13. ledna 2022 – Při požáru v domově pro seniory v Kopřivnici na Novojičínsku se zranily dvě ženy. Hasiči museli evakuovat dalších 54 lidí.
  • 1. června 2022 – Při požáru Domova Alzheimer v Roztokách u Prahy zemřeli dva lidé. Hasiči je našli při dohašování a postupu budovou. Na Twitteru to uvedla záchranná služba. Dalších 55 lidí se zranilo, dva jsou v kritickém stavu. Podle předběžného odhadu způsobil oheň škodu asi 70 milionů korun, uvedli hasiči na webu.

Tagy: