Německo má po 16 letech novou vládu. Merkelovou vystřídal kancléř Scholz

Scholz a Steinmeier

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ve středu odpoledne jmenoval novou vládu sociálnědemokratického kancléře Olafa Scholze. Vicekancléřem je spolupředseda Zelených Robert Habeck a ministrem financí je šéf liberálních svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner. Ministerstvo financí je díky právu veta považováno po kancléřském úřadu za druhý nejvyšší post v německé vládě.

„Nyní nesete odpovědnost za 83 milionů obyvatel Německa,“ prohlásil Steinmeier poté, co ministrům předal jmenovací dekrety. „Tento úkol přebíráte ve složité době,“ poznamenal s odkazem na pandemii nemoci COVID-19. Dodal, že vláda má pro svou práci mandát od voličů a také většinu ve Spolkovém sněmu.

Nová vláda, kterou tvoří osm žen a osm mužů, musí ještě převzít ministerstva po svých předchůdcích. Předtím ale ministři složili přísahu do rukou předsedkyně Spolkového sněmu Bärbel Basové. Ta nejprve ministry v plénu představila a přečetla slib, který od nich vyžaduje práci pro blaho obyvatel a dodržování zákonů. Poté noví členové vlády po jednom před Basovou předstoupili a slib stvrdili prohlášením, že přísahají. Součástí přísahy je volitelný dovětek „k tomu mi dopomáhej bůh“.

Vicekancléř Habeck je zároveň ministrem hospodářství a ochrany klimatu. Německá média tuto pozici označují jako superministerstvo, neboť má být protiváhou tomu, že liberálové jako nejslabší člen koalice dostali druhý nejvýznamnější vládní post. Zeleným také připadlo ministerstvo zahraničí, které je rovněž považováno za důležitý úřad. Nově ho řídí Annalena Baerbocková, se kterou Habeck Zelené vede.

Ministryní vnitra se stala sociální demokratka Nancy Faeserová a zdravotnictví vede sociální demokrat, lékař a epidemiolog Karl Lauterbach, který je i přes svou podporu důrazných karanténních opatření u veřejnosti velmi populární. Sociálním demokratem je také Wolfgang Schmidt, který má na starosti úřad Scholzova kancléřství.

Zelený ministr přijel k prezidentovi na kole

Zeleným připadlo pět ministerstev, mimo jiné životního prostředí a zemědělství. Zemědělství má na starosti Cem Özdemir, který na cestu za prezidentem zvolil kolo. Na něm také následně odjel do parlamentu.

Liberálové, kteří jsou nejmenším členem vládní koalice tvořené ještě sociálními demokraty (SPD) a Zelenými, dostali ještě ministerstva spravedlnosti, školství a dopravy. Součástí resortu dopravy je i oblast digitalizace, tedy jedna z priorit nové vlády.

Trojice stran se v koaliční smlouvě dohodla, že posílí rozvoj produkce elektrické energie z obnovitelných zdrojů, aby bylo možné uzavřít uhelné elektrárny ideálně do roku 2030. Nulové emise skleníkových plynů chce koalice do roku 2045. SPD, Zelení a FDP plánují velké investice do zdravotnictví a bydlení, přejí si posílit pravomoce Evropského parlamentu a prohloubit integraci Evropské unie. S Ruskem a Čínou chce nová vláda jednat konstruktivně, ale s důrazem na lidská práva.

Tagy:
Německo německá vláda kancléř Frank-Walter Steinmeier Olaf Scholz německý kancléř