Nebezpečné chování návštěvníků Krkonoš. Ničí a kradou cedule, které varují před lavinami

Horská služba v Krkonoších si stěžuje na nepochopitelné chování návštěvníků. Neznámý vandal tam odšrouboval a odnesl ceduli, která upozorňuje na lavinové nebezpečí. Horská služba o tom v neděli informovala na svých stránkách.

Ceduli, která v Krkonoších na cestě z Klínových bud do Špindlerova Mlýna varuje před lavinovým územím, někdo odšrouboval a odcizil. „Na to, že nám cedule návštěvníci ničí, jsme si už tak trochu zvykli. Ale že ceduli někdo ukradne, to je poprvé,“ uvedl vedoucí lavinové prevence horské služby Robert Dlouhý na webu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tragické úmrtí turistů v Tatrách. Zesnulý sdílel krátce před smrtí video s varováním

Podle informací horské služby cedule zmizela v posledních sedmi dnech a nebyla z dřevěné tyče ulomená, nýbrž odšroubovaná. „Lidé nám běžně cedule upozorňující na lavinové území polepují samolepkami a jinak poškozují. Budiž. Po sezóně je buď opravíme, nebo pořídíme nové. Za celou moji profesní kariéru záchranáře si ale nepamatuji, že by byť jedna cedule zmizela. A to jich máme po celých Krkonoších celkem patnáct,“ nechápal Robert Dlouhý.

Pořízení nové cedule přitom není levná záležitost. Jde totiž o speciální řemeslné zpracování a musí vydržet klimatické podmínky. Její cena přesahuje 3 500 korun. „Samozřejmě, že nás štve samotná ztráta cedule, za kterou je i spousta práce. Mnohem horší je fakt, že nenechavec ohrozil bezpečnost ostatních návštěvníků hor. Ukradenou ceduli samozřejmě co nejdříve nahradíme,“ uvedl náčelník Horské služby Krkonoše Pavel Cingr.

Horská služba vyzývá všechny návštěvníky hor, aby jakoukoliv manipulací nejenom s cedulemi horské služby neohrožovali bezpečnosti ostatních turistů.

V Krkonoších momentálně platí druhý lavinový stupeň z pěti. „Sněhová pokrývka vykazuje na některých strmých svazích jen střední stabilitu. Jinak je zpevněná vcelku dobře,“ uvádí horská služba na svých stránkách s tím, že uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící lavina v Alpách. V lyžařském středisku zahynul 40letý Slovák, další utrpěl zranění

Tagy:
sníh Krkonoše lavina Špindlerův Mlýn horská služba