Izraelský premiér rozpustil válečný kabinet. Očekávaný krok po odchodu Gance, píší média

Benjamin Netanjahu

Netanjahu rozpustil válečný kabinet

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu rozpustil šestičlenný válečný kabinet, píše agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného izraelského činitele. Takový krok se podle agentury očekával po nedávném odchodu centristy a bývalého náčelníka generálního štábu izraelské armády Bennyho Gance. Podle izraelských médií předseda vlády informoval o svém rozhodnutí širší bezpečnostní kabinet již v neděli.

O rozpuštění válečného kabinetu píší také izraelská média, například web The Times of Israel. Podle nich o svém rozhodnutí předseda vlády v neděli večer informoval širší bezpečnostní kabinet, uvádí také agentura Reuters.

K TÉMATU: Uskutečnili jsme největší dronový útok na Izrael, tvrdí Hizballáh. Mstí se za smrt velitele

Válečný kabinet byl ustaven na začátku ofenzivy v Pásmu Gazy, kterou Izrael zahájil po přeshraničním teroristickém útoku palestinského radikálního hnutí Hamás a jeho spojenců z loňského 7. října. Ministr Ganc, který byl jedním ze tří hlasujících členů válečného kabinetu, formaci opustil zhruba před týdnem spolu s jedním ze tří pozorovatelů, Gadim Eisenkotem.

Důvodem byla podle nich Netanjahuova neschopnost představit vítěznou válečnou strategii. Ganc svůj krok avizoval již několik týdnů předtím, kdy dal premiérovi ultimátum, aby vláda schválila strategický válečný plán se šesti jím navrženými body.

Rozpuštění válečného kabinetu se podle webu The Times of Israel očekávalo, jelikož krajně pravicový ministr pro národní bezpečnost Itamar Ben Gvir usiloval o uvolněné křeslo po Gancovi, což by podle Reuters prohloubilo napětí mezi Izraelem a Spojenými státy ohledně ofenzivy v Pásmu Gazy.

Předpokládá se, že Netanjahu bude nově válečnou strategii konzultovat s užší skupinou ministrů, mimo jiné s ministrem obrany Joavem Galantem a ministrem pro strategické záležitosti Ronem Dermerem. Důležitá rozhodnutí budou podle webu The Times of Israel zřejmě vyžadovat souhlas širšího bezpečnostního kabinetu.

Netanjahuovi kritici tvrdí, že rozhodování premiéra je ovlivněno ultranacionalisty ve vládě, kteří se staví proti dohodě o příměří výměnou za propuštění rukojmích zadržovaných v Pásmu Gazy. AP v této souvislosti připomíná, že ultranacionalisté ve vládě vyjádřili podporu „dobrovolné“ emigraci Palestinců z Pásma Gazy a obnovení izraelské okupace tohoto území. Netanjahu tato tvrzení odmítá a zdůrazňuje, že chce to, co je nejlepší pro Izrael.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Speciální operace v Pásmu Gazy. Izrael osvobodil čtyři rukojmí zajaté Hamásem loni v říjnu

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Benny Ganc předseda vlády generální štáb náčelník generálního štábu Gaza Jo'av Galant útok Hamásu na Izrael válečný kabinet Itamar Ben Gvir Ron Dermer