Netanjahuův kabinet oslabuje. Opustili ho dva ministři, kritizují premiérovu politiku vůči Gaze

Izraelský ministr bez portfeje Benny Ganc v neděli oznámil, že opouští krizový kabinet, který byl ustaven po vypuknutí konfliktu v Pásmu Gazy loni v říjnu. Zároveň premiéra Benjamina Netanjahua vyzval k uspořádání předčasných voleb. V noci na pondělí server The Times of Israel (ToI) informoval, že kabinet opustil i další jeho člen, ministr bez portfeje Gadi Eisenkot, který v něm zasedal od října jako pozorovatel.

Premiér je podle Gance překážkou vítězství ve válce proti teroristickému hnutí Hamás a politické úvahy v jeho vládě brání strategickému rozhodování v konfliktu, který Izrael vede v odvetě za teroristický útok Hamásu ze 7. října. „Netanjahu nám brání v postupu ke skutečnému vítězství. Proto dnes (v neděli) s těžkým srdcem, ale s plnou důvěrou opouštíme krizovou vládu," řekl Ganc na tiskové konferenci. Dodal, že bylo velmi bolestivé rozhodnout se k odchodu v době, kdy jsou v Gaze stále zadržováni rukojmí a bojují tam izraelští vojáci.

ČTĚTE TAKÉ: Izraelský premiér Netanjahu vystoupí v červenci před americkým Kongresem. Čekají ho protesty

Agentury upozorňují, že Netanjahu se nyní bude muset více spoléhat na koaliční partnery z řad krajní pravice, kteří tak získají větší vliv na rozhodování a kteří vyzývají ke kompletní okupaci Pásma Gazy. Vládní koalice drží v Knesetu 64 ze 120 křesel. Gancův středový blok nicméně pomáhal získávat Netanjahuově vládě podporu doma i v zahraničí v době sílícího mezinárodního i domácího tlaku kvůli způsobu vedení války v Gaze, poznamenal Reuters.

Posílení vlivu ultranacionalistů tak zřejmě ještě zvýší napětí, které už nyní panuje mezi izraelskou vládou a administrativou amerického prezidenta Joea Bidena, i tlak izraelské veřejnosti, když se ani po osmi měsících války nedaří dosáhnout jejích hlavních cílů – zničit Hamás a zajistit návrat zbývajících rukojmích. Podle průzkumů je Ganc stále nejvážnějším politickým soupeřem Netanjahua, jehož image bezpečnostního jestřába silně utrpěla říjnovým útokem Hamásu na Izrael.

Ganc, někdejší náčelník generálního štábu a ministr obrany, byl před válkou jedním z předních představitelů opozice. Jeho rezignace se vesměs očekávala poté, co dal v květnu Netanjahuovi čas do 8. června, aby představil jasnou strategii poválečného uspořádání v Pásmu Gazy. Netanjahu nicméně ultimátum krátce po jeho vyhlášení odmítl. Plánovanou tiskovou konferenci pak Ganc o den odložil kvůli sobotní rozsáhlé operaci izraelské armády zaměřené na záchranu rukojmích v Nusajrátu v Pásmu Gazy a jejím dopadům.

Na nedělní tiskové konferenci pak Ganc také varoval, že konflikt v Gaze by se mohl táhnout roky, a Netanjahua vyzval, aby se dohodl na datu konání předčasných voleb letos na podzim. To by podle něj zabránilo dalším rozbrojům na domácí politické scéně v době, kdy je země v nouzi.

O křeslo si řekl ministr národní bezpečnosti Ben Gvir

Ganc vstoupil do vlády národní jednoty krátce po 7. říjnu jako ministr bez portfeje a současně jako člen Netanjahuova vnitřního válečného kabinetu, v němž měli hlasovací právo pouze on, Netanjahu a ministr obrany Joav Galant. Toho Ganc označil za odvážného lídra a neurčitě jej vyzval, aby „udělal to, co je správné“. Také Galant se v minulosti dostával do sporu s některými ultranacionalistickými ministry i samotným premiérem.

Eisenkot měl na rozdíl od Gance ve válečném kabinetu jen poradní hlas. Stejně jako Ganc ale dlouhodobě kritizoval strategii izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve válce v Pásmu Gazy, kde izraelská armáda bojuje proti palestinskému hnutí Hamás v odvetě za jeho říjnový útok na Izrael.

Eisenkot, který byl v letech 2015 až 2019 náčelníkem generálního štábu izraelské armády, minulý měsíc také vyzval k dočasnému zastavení izraelské ofenzivy v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, aby se vyjednalo propuštění rukojmích držených Hamásem. Netanjahu čelí kritice, že před záchranou všech rukojmích upřednostňuje cíl zcela zničit Hamás. To označil za nereálné už několikrát i Eisenkot, jehož syn v prosinci v bojích v Gaze padl. Minulý měsíc Eisenkot odhadl, že boje s Hamásem potrvají „mnoho let“.

Krajně pravicový ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir si krátce po oznámení Gancovy rezignace veřejně řekl o uvolněné místo ve válečném kabinetu. Ministr financí Becalel Smotrič prohlásil, že Ganc dává nepřátelům Izraele přesně to, co chtějí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Speciální operace v Pásmu Gazy. Izrael osvobodil čtyři rukojmí zajaté Hamásem loni v říjnu

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Benjamin Netanjahu odstoupení Benjamin Ganc útok Hamásu na Izrael