Zázračný comeback české MMA zápasnice: Před rokem ji smetlo auto, teď je mistryní Evropy

Když Veroniku Zajícovou minulý rok srazilo auto, lékaři jí řekli, že se k MMA již nevrátí. Měla několik zlomenin a vážné poranění hlavy, přesto je nyní mistryní Evropy. Na nedávném šampionátu ale nezazářila jen ona, Česko si přivezlo celkem osm cenných kovů.

Návrat do ringu byl pro Veroniku Zajícovou malým zázrakem. Loni při autonehodě utrpěla vážná zranění a byla i v bezvědomí. „Vzbudila jsem se na ARU. Měla jsem krvácení do hlavy, prasklou lebku a obratel, několikanásobně zlomenou nohu,“ popsala v Novém dni na CNN Prima NEWS zápasnice. Lékaři jí prý sdělili, že se ke sportu už nevrátí.

Přesto ještě s berlemi začala znovu cvičit. „Věděla jsem, že musím makat,“ líčila. Dřina se o několik měsíců později vyplatila. Zajícová ve finálovém zápase na Mistrovství Evropy v MMA porazila zkušenou zápasnici z Bosny a Hercegoviny Zejnu Kranticovou.

Česko patří v MMA mezi vyspělé státy

Česká republika prožila na šampionátu medailové žně. Zápasníci přivezli osm cenných kovů. Vedle Zajícové nejvýše vystoupal také Petr Stříž, který obhajoval zlato. „Bylo to psychicky náročné, protože jsem nechtěl zklamat,“ řekl ve vysílání. Po loňském úspěchu vnímal, že je na něj mnohem větší tlak. „Čekalo se, že se dostanu minimálně do finále,“ dodal.

Podle prezidenta České asociace MMA Martina Škváry se Česko ve smíšených bojových uměních již řadí mezi vyspělé státy. „Je to díky amatérské scéně, která na oblibě stále roste,“ vysvětlil Škvára s tím, že čítá asi 400 členů, kteří během roku zápasí na turnajích. „Z těch se pak vybírá výkvět pro reprezentaci,“ konstatoval. Nedávné úspěchy přitom nepřisuzuje práci jediné organizace nebo člověka, ale v současnosti asi 70 klubům a jejich trenérům.

Tagy: