Neuvěřitelný příběh teenagera v F1. Mladík narychlo zaskočil ve Ferrari, ohromil i Hamiltona

Oliver Bearman poprvé startoval ve formuli 1

Oliver Bearman prožil v rámci F1 neuvěřitelný příběh

Fanoušci formule 1 žijí neuvěřitelným příběhem teenagera, který se stal hvězdou doslova přes noc. V královně motorsportu se nečekaného debutu ve slavném Ferrari dočkal osmnáctiletý Oliver Bearman, který ohromil všechny včetně superstar Lewise Hamiltona.

Když se v pátek ráno podíval Oliver Bearman na telefon, možná si myslel, že se mu to zdá. V saúdskoarabské Džiddě dostal zcela nečekaně povolávací rozkaz do Ferrari, jednoho z nejslavnějších týmů formule 1. „Ráno jsem se vzbudil s myšlenkami na můj závod ve formuli 2, kde jsem měl startovat z desátého místa. Přemýšlel jsem, jak z toho vytěžit maximum, a pak jsem zjistil, že pojedu ve formuli 1,“ popsal Oliver Bearman v rozhovoru.

ČTĚTE TAKÉ: Mercedes potvrdil spekulace okolo Hamiltona. Jezdec po sezóně končí, přesune se k rivalovi?

Bearman je juniorem italské stáje a narychlo nahradil Španěla Carlose Sainze. Ten totiž musel akutně na operaci slepého střeva. Navzdory minimálním zkušenostem mladý Brit zazářil a v sobotní noční Grand Prix se soubojů na trati rozhodně nebál. V boxech mezitím vše prožíval jeho tatínek.

Nakonec z toho bylo sedmé místo a tedy šest mistrovských bodů při debutu v královně motorsportu. „Po psychické stránce to byl vážně náročný závod, a to především v samotném závěru, kdy jsem měl za zády dva rychlé jezdce na méně ojetých pneumatikách,“ popsal Bearman.

Jedním z nich byl sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton, který hned po závodě přispěchal k Bearmanovi s gratulací. Chválou nešetřil ani druhý pilot Ferrari Charles Leclerc: „Každý si všiml jeho obrovského talentu. Je jen otázkou času, než se stane plnohodnotným pilotem formule 1.“

Osmnáctiletý Bearman se v Saúdské Arábii zapsal do historie jako historicky nejmladší britský pilot formule 1 i vůbec nejmladší jezdec Ferrari. Stal se prvním Britem u italského týmu od roku 1990, kdy pro Ferrari jezdil Nigel Mansell. Sezona pokračuje za dva týdny v Austrálii, kde už se nejspíš vrátí uzdravený Carlos Sainz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Letošní Rallye Dakar poznamenala smrt španělského závodníka

Tagy:
Ferrari Formule 1 Lewis Hamilton Saúdská Arábie Džidda Carlos Sainz Jr. Formule 2 Oliver Bearman