Nová Dacia Duster přijede na podzim. Konečně dostane automat i chytré 4x4

Nová Dacia Duster, která přijde na český trh na podzim 2021.

Nová Dacia Duster (2021)

Populární levné SUV Dacia Duster se už letos na podzim dočká faceliftu. Ten by měl přinést sice jen mírnou změnu designu, zato ale celou řadu vylepšení z hlediska výbavy. Na palubě bude nová elektronika včetně systému 4x4 s ukazateli pro jízdu v terénu.

Levné SUV Dacia Duster se představilo před 11 lety a od té doby se ho prodalo téměř dva miliony kusů. Zejména v Evropě patří mezi oblíbené modely v této třídě, v Česku je vždy v prodejnosti mezi deseti nejúspěšnějšími. Jeho dnes už druhá generace se nyní dočká faceliftu, který na trh přijede během letošního podzimu.

Změny budou na první pohled téměř neviditelné. Auto dostane upravenou masku chladiče nebo nové diodové světlomety pro denní svícení. Malé úpravy prý ale podle inženýrů pomohly se zlepšením aerodynamiky, což povede k nižší spotřebě i menšímu aerodynamickému hluku během jízdy vyšší rychlostí.

Uvnitř si cestující užijí nové čalounění i bohatší základní výbavu. Ta bude zahrnovat tempomat i ovládání základních funkcí na volantu. Za příplatek pak budou k mání automatická klimatizace se samostatným displejem nebo vyhřívaná přední sedadla. K dostání by měly být navíc hned dva nové multimediální systémy s navigací. Obrazovku využije i chytrý pohon všech kol doplněný o systém Monitor 4x4. Ten ukáže boční náklon, sklon svahu, kompas i výškoměr.

V plánu je také poměrně široká nabídka motorů. Naftu zastoupí jednotka Blue dCi 115 s pohonem předních nebo všech kol a manuální převodovkou. Benzin pak bude mít varianty TCe 90, 130 a 150, přičemž poslední jmenovanou bude možné pořídit také se šestistupňovou automatickou převodovkou EDC. Motor TCe 100 pak umožní i spalování LPG. Čísla u motorů udávají výkon v koních. Kombinovat automat a 4x4 nebude možné.

Cena nového Dusteru na českém trhu zatím stanovena nebyla. Dá se ale předpokládat, že bude podobná té aktuální. Kompaktní SUV nyní startuje na ceně 279 900 korun, a tak patří k nejlevnějším modelům ve své kategorii. S pohonem všech kol vyjde minimálně na 455 900 korun.

Tagy: