Nový Procházkův trenér Stach: Jiří má mimořádně zvládnutý mentální aspekt boje

Jiří Procházka se už připravuje na zápas v New Yorku.

Trenér Jan Stach o Procházkovi: Jiří má mimořádně zmáknutý mentální aspekt boje

Trenérský tým Jiřího Procházky se rozšířil. Kromě zkušených koučů Martina Karaivanova a Jaroslava Hovězáka pomáhal s přípravou na souboj s Alexem Pereirou i Jan Stach, respektovaný zejména pro znalosti v boji na zemi, grapplingu. „Je zajímavé vidět na něm, jak analyzuje informace v průběhu tréninku a hledá slabá místa,“ prozrazuje nová posila Procházkova týmu v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Spolupracujete s Jiřím Procházkou několik měsíců. Jaké to je ho trénovat?
Je to rozhodně zajímavý zážitek i tím, že je už tak zkušeným zápasníkem. Takže i styl, jakým s ním pracuji, je malinko jiný než s někým, kdo je méně zkušený. Daleko víc se snažím zaměřit na věci, které u něj dobře fungují. A vylaďujeme to, co už i běžně dělá. Obzvlášť takhle těsně před zápasem se už neučí moc nových věcí.

ČTĚTE TAKÉ: Z Jiřího musí mít soupeři strach. Procházkovi fandí i slavný španělský olympijský šampion

A jaký je jako svěřenec?
Je zajímavé vidět na něm, jak analyzuje informace v průběhu tréninku a hledá slabá místa. Snaží se to v uvozovkách jakoby zpochybňovat v tom dobrém slova smyslu. Takže člověk rovnou řeší nějaké slepé uličky, kam by ty věci mohly vést. Je to potom takový zábavnější trénink.

Čím to, že je právě on tak úspěšný?
Myslím, že má na vyšší úrovni než kdokoliv jiný ze zápasníků, se kterými jsem měl možnost pracovat, zmáknutý mentální aspekt boje. Je to cítit i z celého týmu, jehož jsem teď součástí, žijí hodně filozofií, která je za tím tréninkem. Takže oproti tomu, jak jsem zvyklý malinko víc pracovat s konkrétními technikami a nástroji tréninku, v celém týmu vystupuje jako první právě ta filozofie. To je pro mě extrémně zajímavé sledovat a učit se z toho.

S Jiřím poletíte na UFC poprvé, co to pro vás znamená?
Těším se a jsem rád, že už mám v tomto směru s UFC zkušenost, s Terezou Bledou a Davidem Dvořákem. Takže to není o tom, že bych nevěděl, co mě čeká. Ale i tak se těším hodně. I kvůli tomu, že Madison Square Garden je takový svatostánek bojových sportů. To bude velká čest.

Tagy:
trénink trenér UFC Jiří Procházka úpolový sport UFC 295 Jan Stach