Ovocné pálenky patří mezi nejstarší druh destilátů a jejich tradice není zakořeněna pouze u nás. Ovocný tekutý poklad je typický pro mnoho koutů Evropy. Švýcarsko, které je proslulé kvalitou svých řemesel, je domovem prvotřídních ovocných destilátů Fassbind už od roku 1846. Již tehdy rodina Fassbindů ctila několik zásad pro výrobu svých destilátů a tyto zásady zůstaly nezměněné dodnes.
Tou hlavní je důkladný výběr ovoce, který jednoznačně definuje nezaměnitelnou kvalitu destilátů Fassbind. Veškeré ovoce použité na výrobu pálenek Fassbind pochází od vybraných švýcarských pěstitelů, kteří palírnu od července do září zásobují třešněmi, švestkami, kdoulemi či slívami, meruňkami, jablky a hruškami, ale i malinami. Společným jmenovatelem všech plodů je vysoká kvalita. Dodané ovoce prochází pečlivou ruční kontrolou a prohlídkou. K dalšímu zpracování jsou určeny pouze dostatečně zralé plody, zbavené stonků a listů. Jejich ponechání by totiž mělo nepříznivý vliv na destilát. Po důkladném výběru putuje ovoce do sudů, kde probíhá jeho kvašení. Za 6-8 týdnů čeká zkvašený ovocný rmut do dokonalosti vyladěný proces destilace.
Vybrat si svou oblíbenou
Řada stařených pálenek Fassbind zahrnuje šest ovocných variací – třešeň, meruňku, švestku, jablko, malinu a hrušku Williams, která co do obliby mezi konzumenty jednoznačně vítězí. Vieille Poire také získala řadu prestižních ocenění. Vedle stařené hrušky mezi ostatními vyčnívá i stařená malina – Fassbind Vieille Framboise. Zralé maliny z regionu Walis jsou pečlivě zpracovávány podle tradičního rodinného receptu. Pálenka má příjemnou ovocnou chuť připomínající malinový džem, který podtrhuje jemný a intenzivní závěr.
I čtyři další varianty stařených pálenek Fassbind mají však právem nadšené zástupy fanoušků. Každý si může zvolit svou oblíbenou, všechny jsou zároveň charakterizovány harmonickou a vytříbenou chutí. Vášeň pro potěšení z vysoké řemeslné zručnosti společně s uměním destilace je proměňují ve výjimečný zážitek. Jsou k dostání na e-shopu www.warehouse1.cz. Další podrobné informace o řemeslné výrobě ovocných destilátů Fassbind lze najít na www.fassbind.swiss.
Jak a kdy si je vychutnat
Ovocné destiláty Fassbind si můžete dopřát nejen na podporu trávení po všem vydatném svátečním hodování, ale i v doprovodu různých pokrmů. Jsou jedinečné dohromady s výraznějšími, tučnějšími či masitějšími chody, ale nebojte se experimentovat ani s jídly lehčího charakteru nebo třeba s dezerty. Ušlechtilý ovocný destilát si ale stejně dobře vychutnáte i samotný, během příjemného odpoledne v úzkém rodinném kruhu nebo při společném večeru s partnerem. Při jaké teplotě si je budete chtít užít, záleží jen na vás. Znalci pálenek však doporučují pokojovou teplotu a servírování ve skleničkách tulipánového tvaru, ve kterých se omamná vůně dokonalých pálenek Fassbind krásně rozvine.
Limitovaná edice švýcarské pálenky pro český trh
Světoznámý švýcarský výrobce prvotřídních ovocných destilátů Fassbind představil limitovanou edici švestkové pálenky Fassbind Single Cask Prune Oloroso Sherry. Té bylo vyrobeno pouze 362 kusů při síle 49,6 % a byla nalahvována exkluzivně pro Warehouse #1.
V chuti tohoto ušlechtilého destilátu zlatavé barvy se promítají tóny oloroso sherry, sušených švestek, zralých datlí a rozinek. Skvěle je pak doplňuje jemný dotek dubového dřeva a sladké karamelové tóny, které se snoubí s náznaky ořechů a skořice.
Po dvouletém odpočinku v tanku z nerezové oceli zrála tato jedinečná švestková pálenka 14 měsíců v sudu po oloroso sherry v historických sklepích palírny v Oberarthu. Na 1 litr bylo použito zhruba 9 kg švestek.
Zakoupíte na e-shopu www.warehouse1.cz nebo v kamenné prodejně v pražském Karlíně. Doporučená cena 2 460 Kč.