
Mrtvý cyklista nedaleko od Prahy: Zřejmě nedal přednost, lékaři ho již nedokázali zachránit
Pěstitelé mají obavy o úrodu. Po jahodách už netrpělivě vyhlížejí dozrávání třešní. Některé rané odrůdy už by mohly dozrát v nejbližších dnech. Úrodu ale výrazně ovlivnilo letošní počasí. Mírná zima, brzké kvetení a pak jarní mrazy. V době, kdy třešně potřebují nejvíce slunce, navíc přišlo ochlazení a déšť.
Samosběry jsou v plném proudu. A to nejen jahod a třešní, ale i například květin. I v tomto případě může být jejich cena výrazně nižší než například v maloobchodě.
České třešně zatím dozrávají, k dostání jsou ale již ty z dovozu – ať už z Itálie, Španělska nebo třeba Turecka. Ceny jsou i vyšší než 400 korun za kilogram. Podle Ovocnářské unie budou čeští pěstitelé zdejší třešně prodávat mnohem levněji, stačí si prý jen počkat.
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) se v USA chystá zakázat používání červeného barviva E 127 v potravinách, nápojích a některých lécích. Nařízení začne platit za dva roky, do prášků se toto barvivo nebude moci přidávat od roku 2028, napsal web ABC. V EU se smí používat pouze jako přísada do koktejlových a kandovaných třešní.
Pěstitelské palírny a moštárny na severu Čech očekávají nejhorší sezónu za poslední desetiletí. Jablek se v regionu urodilo jen zlomek obvyklé úrody, zatímco třešně nebo švestky pozdní mráz na jaře spálil kompletně. Tamní výrobci si tak budou muset dovézt ovoce z moravských sadů, kde byla úroda lepší. Nepříznivý stav i přesto nehodlají promítnout do cen.
Jarní mrazy se tvrdě podepisují na letošní úrodě. Už nyní je jasné, že produkce ovoce bude téměř o 80 procent nižší oproti pětiletému průměru – a očekává se citelné zdražení, a to zejména u jablek. Agrární analytik Petr Havel pro CNN Prima NEWS u nich odhaduje prolomení hranice 40 korun za kilo. Dramatickému zdražení nad 50 korun však nevěří.
Bylo to o milimetry, popsal pro CNN Prima NEWS Radovan Kučera, který při sběru třešní koncem května nešťastným způsobem spadl ze žebříku a nabodl se na kovovou tyč. Po dramatické záchraně v obci Bochoř a mnohahodinové operaci v olomoucké nemocnici nakonec muž zázrakem přežil. Nedávno byl propuštěn do domácího léčení a nyní by chtěl poděkovat všem lékařům i těm, kteří se podíleli na jeho záchraně.
Sbírání třešní se pro Radovana Kučeru z Bochoře proměnilo v boj o život. Po pádu z žebříku se totiž nabodl na kovovou tyč, která mu jako oštěp projela celým hrudníkem. Zasáhla obě plíce a jen o milimetry minula srdce, aortu, tracheu, jícen a další životně důležité orgány, informovala Fakultní nemocnice Olomouc na svých webových stránkách. Za záchranu života vděčí 59letý muž pohotové spolupráci záchranářů a hasičů.
Ovocné pálenky patří mezi nejstarší druh destilátů a jejich tradice není zakořeněna pouze u nás. Ovocný tekutý poklad je typický pro mnoho koutů Evropy. Švýcarsko, které je proslulé kvalitou svých řemesel, je domovem prvotřídních ovocných destilátů Fassbind už od roku 1846. Již tehdy rodina Fassbindů ctila několik zásad pro výrobu svých destilátů a tyto zásady zůstaly nezměněné dodnes.
Oblíbené ovoce, jako například třešně, meruňky nebo švestky, může být i nebezpečné. Jde totiž o peckovice ukrývající jedovaté jádro. Pokud lidé zkonzumují vnitřek pecky, mohou u nich nastat vážné zdravotní komplikace. Upozornil na to web poison.org, který zároveň popsal případ čtrnáctiletého chlapce, jenž se otrávil třešňovými peckami.
Pokuta až tisíc korun. I taková může být cena za trhání ovoce podél cest. Každý strom má svého vlastníka, i když není za plotem. A různí majitelé mají různá pravidla. Někdo lidi přímo vybízí, aby si natrhali kolik plodů chtějí, jinde na česáče ovoce bez povolení volají policii. Existuje ale mapa s místy, kdy můžete plody včetně ořechů trhat bez obav.
Ukrajinci na ruskými silami okupovaných územích využívají všechny dostupné prostředky k sabotáži útočníků. Starosta Melitopolu v Záporožské oblasti nyní prozradil, že ukrajinští zemědělci dokázali vyřadit ruské vojáky z provozu díky otráveným třešním, informuje například web New York Post.