Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem
Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?
Pražská zoo „na horách“: Záběry ukazují, jak gorily jedly zmrzlinu a papoušci si házeli ledem
Zoologická zahrada v pražské Troji ve středu opět připravila pro zvířata ve výbězích led k ochlazení kvůli vysokým teplotám. Ledovými kostkami se ve středu zabavili lední medvědi, papoušci nestoři kea nebo takini. Kromě ochlazení pro ně slouží jako rozptýlení, vysvětlili ve středu novinářům zástupci Zoo Praha. Chovatelé připravili pro některá zvířata také ledové zmrzliny, mraženým ovocem se tak zabavily například gorily.
Letní teploty přejí bakteriím. Jak správně zacházet s jídlem a vyhnout se otravě?
Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.