Domů ovoce

ovoce

Výpis příspěvků ke štítku „ovoce“

PŘEHLEDNĚ: Džemy, kompoty i sušení. Podívejte se, jak si úrodu ovoce a zeleniny uchovat na zimu

Na domácí úrodu zeleniny a ovoce se v létě těší snad každý. Jenže s koncem sezóny začnou cukety, rajčata, rybíz nebo papriky doslova zaplavovat domácnosti. Mnozí nevědí, co s nimi, a snaží se je rozdat známým. Bohatou zásobu však není nutno spotřebovat hned. Redakce CNN Prima NEWS připravila tipy, jak zeleninu uchovat i pro zimní měsíce.

Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem

Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?

Pražská zoo „na horách“: Záběry ukazují, jak gorily jedly zmrzlinu a papoušci si házeli ledem

Zoologická zahrada v pražské Troji ve středu opět připravila pro zvířata ve výbězích led k ochlazení kvůli vysokým teplotám. Ledovými kostkami se ve středu zabavili lední medvědi, papoušci nestoři kea nebo takini. Kromě ochlazení pro ně slouží jako rozptýlení, vysvětlili ve středu novinářům zástupci Zoo Praha. Chovatelé připravili pro některá zvířata také ledové zmrzliny, mraženým ovocem se tak zabavily například gorily.

Letní teploty přejí bakteriím. Jak správně zacházet s jídlem a vyhnout se otravě?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.

Letošní ročník grantové výzvy Jedlá školní zahrada zná své výherce: Lidl rozdá 800 000 Kč na budování jedlých školních zahrad

Projekt Jedlá školní zahrada letos vstoupil do svého čtvrtého ročníku. Jeho cílem je naučit děti zdravým stravovacím návykům tím, že si samy vypěstují ovoce a zeleninu přímo ve školních zahradách. Výsledky letošního ročníku už jsou známé – osm vybraných škol získá 100 000 Kč na založení nebo rozšíření své zahrady, která dětem pomáhá lépe porozumět tomu, odkud jídlo pochází, a buduje jejich vztah k přírodě.