Cigareta za 20 tisíc. Španělské letovisko bojuje s kuřáky, pokutami chce zlepšit kvalitu pláží

Španělské letovisko Lloret de Mar na turisty oblíbeném pobřeží Costa Brava zakázalo kouření na plážích. Za zapálení cigarety bude hrozit pokuta až 750 eur (asi 18 700 Kč), informoval deník La Vanguardia.

Nové opatření má podle starosty města Lloret de Mar zlepšit kvalitu pláží i zážitek jejich návštěvníků z koupání. Starosta Adrià Lamelas podle deníku El País uvedl, že jeho město je prvním na Costa Brava, které bude za porušení zákazu kouření na plážích vybírat pokuty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Radnice už instalovala u pláží billboardy a plakáty, které informují i v angličtině, že na místních plážích se nekouří a že „cigarety obtěžují“. Na dodržování zákazu budou dohlížet členové civilní obrany, kteří budou upozorňovat turisty, kteří opatření porušují. Pokuty hříšníkům vyměří místní policie.

Zákaz kouření na plážích zavádějí různá města ve Španělsku už několik let v rámci kampaně Pláže bez kouře. Mnohde ale čisté pláže bez nedopalků a kouření závisí pouze na zodpovědnosti návštěvníků, protože za porušení zákazu nebývají stanoveny sankce.

Počet pláží se zákazem kouření ve Španělsku se každoročně zvyšuje, letos jich je už 700, což je o 60 více než loni v létě. Před deseti lety, v létě 2014, bylo ve Španělsku takových pláží jen 15.

Pokuty za kouření na plážích hrozí například i v Barceloně, kde jsou ale výrazně nižší než v Lloret de Mar a činí 30 eur (asi 750 Kč).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Únava za volantem je zabiják, varuje dopravní expert. Na co všechno dávat pozor při cestování?

Tagy:
pláž kouření Španělsko zákaz kouření El País Lloret de Mar Costa Brava znečištění životního prostředí