Mastná pokuta za močení do moře? Turisté se plánům oblíbené dovolenkové destinace vysmívají

Městská rada v oblíbeném španělském letovisku Marbella upřesnila květnový návrh, který stanovil, že za močení do moře může udělit pokutu až 750 eur (18 750 korun). Důvodem úpravy je vlna posměchu a kritiky, která se na vedení města snesla. Nové předpisy tak konkrétně zakazují močení do moře z pláže nebo ze břehu. Při opakovaném přistižení si viník může vysloužit pokutu až 3000 eur (75 tisíc korun), informuje deník Daily Mail.

Původní předpis společně s turisty podle deníku Daily Mail kritizovala i španělská média. „Kdo asi tak najde viníky – medúzy?“ odpověděl v interview pro španělskou televizi Tiempo al Tiempo jeden z návštěvníků pláže. „Ať se starají o důležitější věci – tohle je idiotské!“ řekl další.

ČTĚTE TAKÉ: Další problémy na pražském letišti. Téměř 150 pasažérů čekalo na odlet několik hodin

Představitelé úřadů z populární destinace Costa del Sol později doplnili, že se zákaz netýká volného moře. „Zákaz se nebude vztahovat na močení do moře. Předpisy regulují přestupky na pláži. Podobně jsou regulovány přestupky na jakémkoli veřejném prostranství, například v ulicích města,“ sdělil mluvčí městské rady pro The Guardian.

Kromě ulevování si do moře omezuje nový návrh podle New York Post také hlasitou hudbu, hry s míčem a ježdění na paddleboardu poblíž městských pláží, protože by tyto činnosti mohly rušit ostatní návštěvníky. Nově si také turisté budou muset od úřadů obstarat povolení k pořádání večírků, veřejných akcí a soutěží.

Server Marbella24horas upozornil ještě na další omezení: zákaz používání deštníků nebo slunečníků k „rezervování si“ místa na pláži nebo pohazování nedopalků cigaret, odpadků a zbytků jídla.

Někdy ale pokuty hrozí i za skutečně bagatelní prohřešky. V některých španělských destinacích například riskujete, pokud chodíte bez trička. Zákaz platí i pro ženy, které by se například do ulic Barcelony rozhodly vyrazit v plavkách. A pokud na pláži použijete sprchový gel, čeká vás sankce v přepočtu až 18 tisíc korun.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Pozor při cestě do Chorvatska: Jiná pravidla pro přepravu dětí i zabavení řidičáku kvůli únavě

Tagy: