Hrůza na univerzitě v Praze nemá obdoby. Je nejtragičtější střelbou v historii Česka

Střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je s minimálně 15 oběťmi nejtragičtější v historii České republiky, mezi mrtvými je sám útočník. V Uherském Brodě zemřelo v roce 2015 osm lidí, při střelbě v ostravské nemocnici v roce 2019 šest. Záchranáři po útoku v Praze ošetřují i více než dvě desítky raněných, několik z nich těžce. Střelba se zároveň řadí i k jedněm z nejhorších v Evropě za poslední roky.

Tragická událost na pražské univerzitě si vyžádala více obětí než poslední dva podobné tuzemské případy. V roce 2015 při střelbě v restauraci Družba v Uherském Brodě zastřelil dlouhodobě nezaměstnaný elektrikář Zdeněk Kovář sedm mužů a jednu ženu a nakonec i sebe.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hyenismus a bezedné dno. Juchelka čelí ostré kritice za komentář k masakru na pražské škole

Třiašedesátiletého pachatele nyní již druhého nejtragičtějšího neštěstí svého druhu v Česku sousedé po činu popisovali jako člověka trpícího duševními problémy.

V roce 2019 při střelbě ve fakultní nemocnici v Ostravě zemřelo v čekárně traumatologické ambulance šest lidí. Další žena, jejíž stav byl kritický, podlehla zraněním dva dny po útoku. Pachatel činu asi tři hodiny po útoku spáchal v Děhylově na Opavsku sebevraždu.

Střelba na Filozofické fakultě UK patří mezi čtyři nejhorší v Evropě za posledních 15 let. Při nejtragičtějším útoku zemřelo v roce 2018 v Kerči na Krymu 21 lidí.

Organizace In Iustitia spustila krizovou linky pro přeživší, svědky a blízké obětí střelby na Filozofické fakultě UK. S odborníky se můžete spojit na čísle +420 773 177 636.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Policisté kvůli podezření na bombu evakuovali Valentinskou ulici

Tagy: