Více než dva tisíce mrtvých. Obyvatelé Maroka popisují ničivé zemětřesení: Prožili jsme noc hrůzy

Maroko zasáhlo silné zemětřesení.

Maroko zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení, které si vyžádalo více než dva tisíce mrtvých. Dalších 2 059 lidí je zraněno, z toho 1 404 je v kritickém stavu. Místní obyvatelé popsali, že zažili hroznou noc plnou nočních můr. Další mluví o „nesnesitelném křiku a pláči“ a také velkém množství zřícených budov. Kvůli obavám z rostoucího počtu zraněných úřady vyzvaly k dárcovství krve.

Novinář Noureddine Bazine, který je obyvatelem Marrákeše, uvedl, že zemětřesení bylo pro obyvatele města „náhlé a katastrofální“. „Prožili jsme hroznou noc plnou nočních můr. Nejsme zvyklí na takové katastrofy,“ řekl webu Al Džazíra s tím, že nejvíce mrtvých bylo v regionu al-Haouz. Největší škody jsou podle něj ve starém městě. „Budovy jsou náchylné ke zřícení a některé z nich se mohou zřítit i bez zemětřesení kvůli jejich křehkému stavu,“ dodal Bazine.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U chorvatského ostrova útočí želva, pokousala už čtyři lidi. Místní jsou zoufalí, je chráněná

O zřícení mnoha budov mluví také Mohamed, další obyvatel Marrákeše. „Předměstí Marrákeše bylo obrovsky zasaženo zemětřesením. Většina obětí je zaznamenána v okolních venkovských obcích a předměstích,“ popsal Mohamed, který byl v době zemětřesení ve třetím patře jedné z budov. „Najednou a prudce se vše začalo třást. Utekl jsem a byl jsem v bezpečí... Z polic padaly jen knihy nebo umělecké předměty,“ uvedl.

Většina domů je poškozena také v horské vesnice Asni poblíž epicentra. „Naši sousedé jsou pod troskami a lidé usilovně pracují na jejich záchraně pomocí dostupných prostředků ve vesnici,“ sdělil místní obyvatel Montasir Itri. „Země se třásla asi 20 sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly,“ řekl učitel Hamid Afkar, který žije poblíž Taroudantu.

Podle Benjamina Browna, člena štábu CNN, který byl zrovna v Marrákeši, chvíli trvalo, než lidé zaregistrovali, co se děje. Poté, co ucítili otřesy, opustili hotel a zamířili na otevřené prostranství. Ze začátku byli lidé klidní. „O pár minut později to vypuklo a všichni začali křičet,“ popsal Brown pro CNN s tím, že další panika nastala poté, co si lidé začali uvědomovat svá zranění. „Někteří z nich měli vážná poranění hlavy s velkým množstvím krve,“ sdělil Brown.

Obyvatel Marrákeše Mohammed Hassan popsal, že lidé se ručně snažili odstranit sutiny, aby se pokusili zachránit lidi, kteří uvázli pod troskami. „Chvíli trvalo, než přijela záchranná služba s kopací technikou. Lidé byli velmi vyděšení,“ řekl Hassan webu Daily Mail. Fayssal Badour, další obyvatel Marrákeše, uvedl, že zrovna řídil, když zemětřesení udeřilo. „Zastavil jsem se a uvědomil si, jaká to byla katastrofa. Bylo to velmi vážné, jako by se řeka vylila z břehů. Ten křik a pláč byl nesnesitelný,“ řekl.

Počet mrtvých i zraněných zřejmě ještě poroste. „Úřady a dobrovolníci pokračují v práci, aby se dostali k těm, kteří potřebují pomoc, a ke zraněným,“ řekl doktor Hesham Kharmoudi a dodal, že některé postižené oblasti jsou těžko dostupné. I proto úřady vyzývají k dárcovství krve. „Veškerý zdravotnický personál byl připraven a oddělení rovněž. Jediným problémem je vyčerpání rezervy krevních vaků, proto vyzýváme lidi, aby darovali krev,“ sdělil Kharmoudi.

Podle webu Al Džazíry občané na výzvu zareagovali a před nemocnicí v Marrákeši se stojí dlouhé fronty. „Účast je velmi vysoká. Doposud darovalo krev v centru asi 130 lidí a asi 200 lidí stále čeká v dlouhých frontách, které sahaly před budovu,“ popsal novinář Yiunis Ezzouhir. Podotkl ale, že sanitky stále přijíždějí na pohotovost a přivážejí další zraněné.

Tagy:
zemětřesení Maroko Al-Džazíra noční můra Marrákeš Benjamin Brown