Češi plánují letní dovolenou. Pandemická opatření končí, obavy přináší válka a vysoké ceny

Češi si už začínají vybírat dovolenou.

O letní dovolenou je letos větší zájem

Podle cestovních kanceláří už lidé plánují letní dovolenou. Aktuální novinkou je, že mnoho evropských zemí nebude vyžadovat očkovací certifikáty, PCR nebo antigenní testy a příjezdové formuláře.

Co se týká Evropy – Chorvatsko nevyžaduje očkovací certifikát, příjezdový formulář, nebo test od 9., Bulharsko od 13. dubna. V Itálii bude konec všech dokumentů od 1. května, v Řecku o den později. Příjezdové formuláře zpět do Česka už nemusíte vyplňovat ze žádné země. Zájem o letní dovolené je díky zrušení covidových certifikátů obrovský.

„V naší cestovní kanceláři evidujeme několikanásobně větší zájem o dovolené, než tomu bylo v minulých letech,“ potvrdila mluvčí Blue Style Ilona Topolová. Místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS podotkl, že se lidé mnohem více zajímají o podmínky, za jakých se do nich smí vycestovat.

„Změnila se i nákupní metoda. Lidé, kteří nemusí, tak s nákupem dovolené váhají zhruba měsíc nebo dva před možným odjezdem. Cestují navíc do zemí, na které jsou zvyklí, protože nechtějí nic riskovat,“ podotkl. Válka na Ukrajině se zatím do cen dovolených neprojevuje.

Zdražování se nechystá

„Dosud se extrémně nezdražuje a věříme, že to tak bude i v létě. Přesto zákazníkům doporučujeme, aby si dovolenou koupili co nejdříve, zejména rodiny s dětmi,“ uvedl mluvčí cestovní kanceláře EximTours Petr Kostka. To, že cestovní kanceláře nehodlají zdražovat, potvrdil i Papež: „Lidé pracující v cestovních ruchu podléhají velké konkurenci. Tím pádem je zde vysoký tlak na to ceny nezvyšovat.“

Mezi nejoblíbenější destinace tradičně podle cestovních kanceláří patří Egypt, Řecko, Turecko, Bulharsko, ale také Chorvatsko. Námi oslovení lidé ale dovolenou zatím moc neplánují, důvodem je enormní zdražování takřka všeho. „Bohužel, dovolenou neplánujeme –⁠ kvůli financím,“ uvedla oslovená žena. Jiní nadále pouze uvažují, kde by si mohli odpočinout.

Před odjezdem na dovolenou by si měli cestující ověřit pravidla vstupu do země, stejně jako podmínky u přepravní společnosti. Ty nejaktuálnější informace najdete na stránkách ministerstva zahraničí www.mzv.cz nebo u svých cestovních kanceláří.

Tagy:
válka Itálie Evropa cena Chorvatsko Ukrajina Řecko Bulharsko CNN Prima NEWS cestovní kancelář cestování Česko Ministerstvo zahraničních věcí České republiky ruská invaze na Ukrajinu Asociace cestovních kanceláří České republiky