Osudné 11. září OBRAZEM: Pád věží trval jen vteřiny, trosky hořely celé měsíce

Lidé byli zděšeni, netušili, co se děje. Mnoho z nich si myslelo, že náraz letadla do jedné z věží Světového obchodního centra musela být jen nešťastná nehoda. Po nárazu dalšího letadla do jižní věže však už nikdo nepochyboval – Ameriku napadli teroristé. Lidé později popisovali, že si připadali, jako by se ocitli uprostřed katastrofického filmu.

Útok 11. září nebyl veden jen proti Světovému obchodnímu centru. Terčem se staly i další objekty – třetí letadlo narazilo do Pentagonu, kde zahynulo 125 lidí, kteří byli uvnitř a 59 civilistů na palubě letu 77. Poslední letoun se po vzpouře pasažérů a posádky zřítil do pole v okrese Somerset. Na palubě zemřelo celkem 40 civilistů.

Pád věží Světového obchodního centra trval odhadem jen deset nebo jedenáct vteřin. Po zřícení budov se ulice města zaplnily prachem, toxickým dýmem a troskami. Děsivý oblak byl vidět i z vesmíru. Obě věže měly 110 pater, každé z nich o rozloze přibližně čtyř km². Po útoku jich zůstalo stát jen necelých sedm. Trosky na místě neštěstí hořely měsíce.

Útoky si nakonec vyžádaly 2 996 obětí na životech. Mezi nimi bylo i 343 hasičů, 23 policistů a 37 příslušníků přístavní policie. Mezi oběti se řadí i 19 únosců.