Papouškováním vládu neobhájíte. Přepůjčka je účetní trik, pustil se Kolovratník do Haase

Haas a Kolovratník v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

Karel Haas, Martin Kolovratník, Roman Ďurčo, Jan Rafaj

Vláda podle poslance Martina Kolovratníka (ANO) použila účetní trik, aby výše schodku na příští rok vypadala lépe – půjčka od Evropské investiční banky (EIB) se prý na něm neprojevuje. Uvedl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Poslanec Karel Haas (ODS) argumentoval tím, že stejně postupoval i předchozí kabinet.

Přepůjčka, jak proces Kolovratník nazývá, má spočívat v tom, že stát si půjčí peníze od EIB a získané prostředky dále půjčí Státnímu fondu dopravní infrastruktury. Pohyby peněz se podle něj neprojeví ve výši navrhovaného schodku. „A my poukazujeme, že ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) tento účetní trik udělal,“ vysvětlil kritiku směrovanou k rozpočtu na příští rok. „Skrýváte minimálně 18 miliard v deficitu státního rozpočtu,“ vytkl Kolovratník oponentovi ve studiu.

ČTĚTE TAKÉ: Schválením balíčku prohrály domácnosti, říká Pikora. Lobbistům se neustoupilo, namítá Křeček

Haas ale oponoval, že k ničemu takovému nedochází – částka prý v souladu s českými účetními předpisy vstupuje do celkového schodku. Připomněl, že k podobnému kroku v minulosti sahala i předchozí vláda: „Mám tady dvě usnesení vlády, z let 2018 a 2002, na schválení půjčky od EIB na financování výdajů státu, jednou v oblasti vodního hospodářství, podruhé týkající se železničních tratí,“ upozornil.

S těmito tvrzeními však u Kolovratníka neobstál. Ten jeho slova nazval „demagogií“ a obvinil poslance ODS z toho, že pouze „papouškuje“ slova svých kolegů ze Sněmovny.

Celý pořad si můžete pustit ve videu výše.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Politici by měli přikročit k úpravě marží, navrhla Balaštíková. Cesta do pekel, oponoval Bendl

Tagy:
ekonomika vláda Jan Rafaj 360° politika stávka Roman Ďurčo odbory Karel Haas Martin Kolovratník Odbory KOVO