Pikora: Schválením balíčku prohrály domácnosti. Lobbistům se neustoupilo, namítá Křeček

Ekonomové Vladimír Pikora a Štěpán Křeček

Schválením konsolidačního balíčku prohrály OSVČ a domácnosti, řekl v pořadu Zprávy Plus na CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora. Ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček se naopak domnívá, že tímto krokem vyhrála zodpovědnost nad nezodpovědností. Odmítl, že by se mezi vítěze zařadili lobbisté.

„Řekl bych, že vyhráli všichni odpovědní lidé, kteří myslí na budoucnost, nechtějí zemi odkázat dětem v předluženém stavu a jsou zodpovědní vůči veřejným rozpočtům. Naopak prohrála nezodpovědnost, která bránila ozdravení veřejných rozpočtů,“ zdůraznil ve vysílání CNN Prima NEWS Křeček.

ČTĚTE TAKÉ: Máme rozhledny, Polsko dálnice, kritizovala Matesová dotace. Nastínila i další vývoj mezd

Vládní koalice podle něj v Poslanecké sněmovně schválením balíčku prokázala, že se nechová populisticky. Pikora v pořadu Zprávy Plus označil vládu za vítěze boje o balíček, zatímco opozice se stala poraženou.

„Když nebudu politický, tak schválením balíčku vyhráli ti, kteří čerpají dotace. Prohráli pochopitelně OSVČ, majitelé bytů a myslím, že také většina domácností, protože budou muset platit vyšší daně,“ vysvětlil Pikora.

Křeček odmítl, že by se na stranu vítězů zařadili také lobbisté. „Jsem přesvědčen, že co se týče DPH, zvolila se nejjednodušší možná cesta, tedy mít jenom dvě sazby, kdy všechny potraviny a nápoje jsou ve snížené sazbě tak, aby to bylo jednoduché. Kdybychom vyčleňovali některé nápoje ze snížené sazby, byl by to ústupek lobbistům,“ řekl poradce premiéra.

Tagy:
domácnost ODS Petr Fiala Štěpán Křeček OSVČ lobbista Vladimír Pikora vláda vláda Petra Fialy Poslanecká sněmovna ČR konsolidační balíček