Papua-Nová Guinea se mění v byrokratické peklo. Liška s Révaiem nemají kufry ani motorky

Jan Révai a Pavel Liška jsou na magickém ostrově.

Papua-Nová Guinea umí být hodně krutá a v minulosti to poznal nejeden dobrodruh. Na ostrově momentálně mají obrovské problémy také herci Jan Révai a Pavel Liška, které doprovází kameraman Hynek Bernard. Tentokrát jim ale nezavařili kanibalové, spíše jde o problémy s úředníky.

Trojice cestovatelů vyrazila na magický ostrov s tím, že tam připraví pokračování projektu Vandráci. Na konci dvouměsíční mise by měl vzniknout celovečerní film. Jenže Papua-Nová Guinea umí cestovatelům nastavit i zlou tvář, cesta do pralesa není výlet na Kokořín.

Liška a jeho dva kolegové se ozvali z města Madang a jsou pořádně naštvaní. Za okny číhá magický prales plný vůní a zvuků, ale cestovatelé musí ležet na hotelu. „Jsme uvězněni v Madangu. Čekáme pořád na kufr a motorky. Snad zítra nás už pustí v přístavu ke kontejneru, vybalíme motorky a konečně vyrazíme do útrob Papuy-Nové Guiney. Kufr zůstal prý v Dubaji a do týdne, doufejme, dorazí,“ svěřil se Pavel Liška na svých sociálních sítích. To ještě věřil, že se dostanou alespoň k motorkám. Později to ale vzdal s tím, že s úředníky budou jednat až v pondělí.

Pavel Liška přiznal, jak moc ho prales přitahuje

„Jsme jak před zídkou s rezavými vyšisovanými vrátky do kouzelné zahrady, ta vrátka jsou odemčená, dokonce malilinko pootevřená... Za nimi, za zídkou se tyčí kouzelné nevídané obrstromy, porostlé nejrozmanitějšími barevnými rostlinami, vítr k nám přivane mísící se vůně, jedna přes druhou, do té doby nikdy nepocítěné, ozývají se odtamtud nejroztodivnější neznámé zvuky, jsou tam slyšet i hlasy, křik a smích, tak čarovné, že chcete vidět, komu patří... Ale my nemůžeme ta vrata otevřít a vejít tam! To je na exkrement,“ popsal své niterné pocity Liška.

Cesta se tak komplikuje a prodražuje. Trojce měla už dávno být na cestách. Místo toho chystá divadelní představení pro místní děti. Jan Révai pro magazín Showtime prozradil, že loutkové divadlo je pořádně těžké, takže museli platit letištní poplatek za nadváhu. Do kapsy sáhli pro 45 tisíc navíc.

„Bez kufru se dá už vyrazit na cestu a pak se pro ně vrátit, až dorazí, ale bez vyřízení administrativy a vyzvednutí motorek jsme v kleci. Padá na nás marnost tou bezmocností,“ popsal na svém Instagramu Liška s tím, že se cítí jako v krásném vězení, ze kterého se nedá vyjít ven.

„Ono to vězení je úžasné, udělali jsme si procházku po okraji města, které už vlastně plynule navazovalo na typické venkovské osady. Ti lidi tu jsou fakt úžasní, jsme pro ně exoti i tu ve městě. Smějí se na nás, zdraví nás, chtějí nám být nápomocní, ale nevtíravě a nezištně. A děti, to už víme, ty jsou nejkrásnější všude na světě,“ dodal Liška, který má jediné přání, vypadnout z Madangu a vydat se konečně na velkou cestu.

Tagy:
cestování cestovatel Dubaj kufr Kokořín Papua-Nová Guinea motorky Guinea Pavel Liška Jan Révai Madang