
Jak poznat dobrý párek
Čím více přísad, tím méně párku. Tak se dá podle odborníků shrnout současná nabídka této uzeniny v obchodech. Víte, proč to tak je? Prý by nám to bez toho nechutnalo. Co by na to asi řekl legendární párek v rohlíku, který nedávno u nás oslavil padesátiny.
„V párku by mělo být maso, voda, koření a v podstatě jsme na konci. Pakliže má etiketa se složením pět řádků, tak je něco špatně. V párcích, a zejména v těch z dovozu, je vidět, že jsou dělané na cenu. To znamená, že je tam plno chemie, aby podržela vodu a tučnou složku,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Petr Střítezský z řeznictví Černošice.
ČTĚTE TAKÉ: Netradiční dezert v Rakousku. Moderátor zkombinoval řízek a čokoládu, je z toho hit
Poctivé složení párku by mělo obsahovat 85–80 procent masa. Minimum je alespoň 60 %. Jenomže místo toho se často přidávají náhražky jako například mouka, separát, voda a hlavně dochucovadla. Výrobci přišli už dávno na to, že hlavní je, aby zákazníkům chutnalo, a ne, jak moc je párek vlastně poctivým párkem.
„Česká vyhláška tyto parametry předepisuje pouze pro párek vídeňský, lahůdkový, debrecínský a jemný. Když se ten párek jmenuje jinak, tak pro něj žádné parametry kvality předepsány nejsou,“ popsal Jan Maryška z dTestu.
Potravinoví inspektoři i tak u vytipovaných druhů párků narazili na řadu nešvarů. „Přibližně 37 % nějakým způsobem nevyhovovalo. Asi nejčastějším důvodem je špatné uchovávání. Objevují se i prohřešky, které jdou za výrobci – většinou se týkají nahrazení dražší složky nějakou levnější,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Chutě se v průběhu let mění
I když se slovo párek říká kvůli dvěma uzeninám, které jsou v páru, ve skutečnosti je za hvězdu jedna nožička vložená do rohlíku. Párek v rohlíku – konkurence amerického hot dogu – se na našem území objevil poprvé v roce 1972. A to v Českých Budějovicích pod názvem Pikador. Tak se tu mimochodem prodává dodnes. Zákazníci si za něj nicméně připlatí. Zatímco v 80. letech jste si ho mohli dát za 2,50, v 90. letech už stál pět korun a po roce 2000 už stál 12 korun. „Předloni to bylo 35 korun,“ řekla CNN Prima NEWS prodavačka Ljuba.
V porovnání s dřívějšími časy se změnily i naše chutě. „V dnešní době je potřeba znásobit množství koření, protože lidé vyžadují věci více kořeněné. Výrobek z roku 1967 by podle dnešních norem chutnal mdle,“ popsal Střítezský.
Výživoví specialisté by za něj ale možná byli raději. „Párek nikdy nemůže být zdravou potravinou, protože má vysoký obsah tuku a soli. Určitý způsob konzumace zhruba 150 gramů zpracovaného masa týdně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 50 %. S tím se pojí nadváha, obezita, diabetes 2. stupně a zvyšuje se i riziko některých druhů rakoviny,“ vyjmenovával výživový poradce Petr Havlíček.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na dubajskou čokoládu z dovozu. Kontroly v Německu odhalily nebezpečné plísně