Párek by měl obsahovat jen minimum ingrediencí. Jak se pozná ten dobrý?

Jak poznat dobrý párek

Čím více přísad, tím méně párku. Tak se dá podle odborníků shrnout současná nabídka této uzeniny v obchodech. Víte, proč to tak je? Prý by nám to bez toho nechutnalo. Co by na to asi řekl legendární párek v rohlíku, který nedávno u nás oslavil padesátiny.

„V párku by mělo být maso, voda, koření a v podstatě jsme na konci. Pakliže má etiketa se složením pět řádků, tak je něco špatně. V párcích, a zejména v těch z dovozu, je vidět, že jsou dělané na cenu. To znamená, že je tam plno chemie, aby podržela vodu a tučnou složku,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Petr Střítezský z řeznictví Černošice.

ČTĚTE TAKÉ: Netradiční dezert v Rakousku. Moderátor zkombinoval řízek a čokoládu, je z toho hit

Poctivé složení párku by mělo obsahovat 85–80 procent masa. Minimum je alespoň 60 %. Jenomže místo toho se často přidávají náhražky jako například mouka, separát, voda a hlavně dochucovadla. Výrobci přišli už dávno na to, že hlavní je, aby zákazníkům chutnalo, a ne, jak moc je párek vlastně poctivým párkem.

„Česká vyhláška tyto parametry předepisuje pouze pro párek vídeňský, lahůdkový, debrecínský a jemný. Když se ten párek jmenuje jinak, tak pro něj žádné parametry kvality předepsány nejsou,“ popsal Jan Maryška z dTestu.

Potravinoví inspektoři i tak u vytipovaných druhů párků narazili na řadu nešvarů. „Přibližně 37 % nějakým způsobem nevyhovovalo. Asi nejčastějším důvodem je špatné uchovávání. Objevují se i prohřešky, které jdou za výrobci – většinou se týkají nahrazení dražší složky nějakou levnější,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Chutě se v průběhu let mění

I když se slovo párek říká kvůli dvěma uzeninám, které jsou v páru, ve skutečnosti je za hvězdu jedna nožička vložená do rohlíku. Párek v rohlíku – konkurence amerického hot dogu – se na našem území objevil poprvé v roce 1972. A to v Českých Budějovicích pod názvem Pikador. Tak se tu mimochodem prodává dodnes. Zákazníci si za něj nicméně připlatí. Zatímco v 80. letech jste si ho mohli dát za 2,50, v 90. letech už stál pět korun a po roce 2000 už stál 12 korun. „Předloni to bylo 35 korun,“ řekla CNN Prima NEWS prodavačka Ljuba.

V porovnání s dřívějšími časy se změnily i naše chutě. „V dnešní době je potřeba znásobit množství koření, protože lidé vyžadují věci více kořeněné. Výrobek z roku 1967 by podle dnešních norem chutnal mdle,“ popsal Střítezský.

Výživoví specialisté by za něj ale možná byli raději. „Párek nikdy nemůže být zdravou potravinou, protože má vysoký obsah tuku a soli. Určitý způsob konzumace zhruba 150 gramů zpracovaného masa týdně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění o 50 %. S tím se pojí nadváha, obezita, diabetes 2. stupně a zvyšuje se i riziko některých druhů rakoviny,“ vyjmenovával výživový poradce Petr Havlíček.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pozor na dubajskou čokoládu z dovozu. Kontroly v Německu odhalily nebezpečné plísně

Tagy:
jídlo maso uzeniny párek párek v rohlíku