Rádiový moderátor Mario Batka se rozhodl zkombinovat netradiční ingredience. Ve spolupráci s odborníky vyvinul takzvanou schnitzel čokoládu, tedy čokoládu vyrobenou z ingrediencí na tradiční vídeňský řízek. Podle svých slov tak chtěl bojovat se současnou popularitou dubajské čokolády, jeho experiment však zatím sklízí velký úspěch, píše deník Heute.
Dubajská čokoláda v posledních měsících dobyla nejen Česko. Vyniká náplní z pistáciového krému a křupavého kadayifu, vídeňský rádiový moderátor Mario Batka však všeobecné nadšení nesdílel. Rozhodl se tak vyrazit do boje a trend porazit vlastním experimentem – kombinací čokolády a vídeňského řízku, informuje web Heute.
ČTĚTE TAKÉ: Praha 1 chce pojmenovat nábřeží po Karlu Schwarzenbergovi. Vzdáváme hold, zní z radnice
„Mým plánem bylo vytvořit unikátní čokoládu, a to za použití klasických ingrediencí pro přípravu vídeňského řízku, jako je vepřové, strouhanka a vejce, a také typických příloh, jako je rýže nebo hranolky,“ řekl Batka pro deník Heute. Podle svého vyjádření si však záhy se svým cílem nevěděl rady, obrátil se tak na odborníky ze štýrské čokoládovny Zotter.
Tamní juniorní manažerku Julii Zotterovou jeho nápad nejdříve zaskočil, později se však do nápadu spojit řízek a čokoládu ona i celý její tým nadchli. Společnou prací tak Batka s experty vytvořil pralinku, kterou nazývají Schnitzel s rýží a hranolkami à la Batka, poznamenává deník Bild.
„Na výrobu jsme použili pečené vepřové škvarky a karamelizované máslové drobky v mandlové pastě. Jako náplň jsme použili trochu citrónu, skořápku jsme vyrobili z brusinkové polevy. Vše jsme nakonec dekorativně posypali bílou čokoládou a zeleným kakaovým máslem,“ popsal Batka svůj výtvor.
Budu slavný a bohatý, vtipkuje Batka
Ten se servíruje s hranolkami ze slaných bramborových chipsů politých mléčnou čokoládou, na talíři můžete najít také vejce z bílé čokolády, rýže a kokosové polevy. Vše je podáváno na karamelové tabulce, která je pro změnu plněna mandlemi a lískooříškovým nugátem. „Prosím, kečup si objednejte zvlášť,“ vtipkoval autor nevšedního kulinářského počinu.
Schnitzel čokoládu si zákazníci mohou zakoupit na webu čokoládovny Zotter, zájem je zatím velký. „Nabízíme to teprve pár dní, ale poptávka je tak vysoká, že už jsme museli obnovit výrobu,“ řekla překvapená Zotterová. „Myslím, že jsem dosáhl svého cíle. Nyní budu slavný a bohatý, jsem totiž přesvědčený, že moje Schnitzel pralinky budou celosvětovým hitem,“ pronesl otec neobvyklého dezertu.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Česko pošle do Bosny a Hercegoviny 150 vojáků. V zemi se zhoršila bezpečnostní situace