maso

Výpis příspěvků ke štítku „maso“

Výborného náhlá otočka: Nekecáme lidem do života, tvrdil kolem názvů potravin. Teď by je měnil

Nechceme kecat lidem do života. Těmito slovy stopl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) změnu, podle které by se neměly používat názvy jako „sójový párek“ nebo „čočkový burger“. Jenže po půl roce je spor o označování rostlinných náhražek zpět. Tentokrát chce ministr i přes dřívější ujišťování sjednotit pravidla přes Brusel. Veganské organizace nápad kritizují.

PŘEHLEDNĚ: Zdražují vejce, maso i jablka. Co stojí za růstem cen základních potravin?

Ceny některých základních potravin se stále drží vysoko a výrazně nezlevňují. Týká se to například másla nebo vepřového masa. Zdražení se projevuje jak meziročně, tak i meziměsíčně. Zemědělce také trápí špatná úroda, která může být letos podprůměrná. V celkových cenách by se ale nakonec mohla projevit jen mírně. Potraviny totiž zdražují další vlivy.

Oblíbenou restauraci v Praze zavřeli kontroloři. Snímky špíny a plísní ukazují proč

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela v úterý oblíbenou restauraci WingHaus v pražské ulici Vinohradská. Během kontroly zjistila významné hygienické nedostatky včetně neudržované toalety, špatného skladování masa nebo nefunkční lednice. Provozovateli uložila úplný zákaz užívání prostor, uvedli inspektoři ve středu na svém Instagramu.

Jak si užít zdravé a bezpečné grilování? Nepodceňujte teplotu, čistotu ani skladování

Léto je v plném proudu a s ním přichází oblíbená sezóna grilování. Abychom si pochutnali bez zdravotních rizik, je důležité dodržovat základní hygienické zásady. Na co vše byste si tedy při grilování měli dávat pozor? Nepodceňujte především správnou manipulaci s potravinami, dostatečnou tepelnou úpravu masa ani pravidelnou údržbu grilu. V článku se dozvíte, jak grilovat zdravě a bezpečně, jak skladovat potraviny i jaká hygienická pravidla je nutné dodržovat, abyste si neodnesli zažívací potíže.

Letní teploty přejí bakteriím. Jak správně zacházet s jídlem a vyhnout se otravě?

Se zvyšujícími se letními teplotami prudce roste riziko možné otravy z jídla. Vysoké teploty totiž vytvářejí ideální prostředí pro bleskové množení mikroorganismů v potravinách. Původců onemocnění z potravin je celá řada, dodržováním základních hygienických pravidel však možné riziko nákazy můžete minimalizovat i v parných dnech. Potravinářská komora ČR přináší tipy, jak případným zdravotním problémům z jídla předejít.

Poctivě i s tajnou ingrediencí. Tradiční řeznictví lákají v jižních Čechách na sekanou i tlačenku

Malá rodinná řeznictví jsou u Čechů stále oblíbená, i přesto, že u nich zákazníci často zaplatí více než v supermarketech. Někteří nedají dopustit na čerstvé maso, jiné lákají vyhlášené speciality, pro které jezdí i z velké dálky. Například v jihočeské Soběslavi i Českých Budějovicích si zakládají na vlastní směsi koření.

V Dánsku zavřeli všechny pobočky KFC. Provozovatelé podváděli s trvanlivostí masa

Řetězec KFC uzavře všechny své pobočky v Dánsku. Úřady totiž odhalily rozsáhlé podvody s trvanlivostí masa, které trvaly několik let. Bývalí zaměstnanci potvrdili, že šlo o běžnou praxi provozovatelů. Odpovědná společnost již reagovala, že přijala řadu nezbytných opatření, a to včetně výzvy k odvolání všech, jimž poskytla oprávnění provozovat franšízu. Reportáž odvysílala tamní televize DRTV.