Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?
Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.
Veterináři stahují z trhu oblíbenou šunku. Obsahovala nebezpečnou bakterii
Veterináři stahují z trhu šunku od výrobce Beskydské uzeniny z Moravskoslezského kraje, kterou mohli lidé zakoupit v internetových obchodech Rohlík a Košík nebo v řetězcích Makro, Tesco, Globus, Hruška a Tempo. Šunka Chodura obsahovala bakterii, která může způsobit onemocnění zvané listerióza, mezi jehož příznaky patří například horečka, bolesti hlavy, malátnost, nevolnost, zvracení nebo vodnatý nekrvavý průjem. Spotřebitelé, kteří šunku zakoupili, by ji neměli konzumovat, informovala Státní veterinární správa (SVS).
Více luštěnin či ryb: Školní jídelny čekají velké změny, vyhláška přichází i se zákazem
Od nového školního roku by na studenty měly čekat aktualizované jídelníčky. Státní zdravotní ústav (SZÚ) totiž přišel s reformou vyhlášky, kterou podle resortu zdravotnictví podpořila i odborná veřejnost. Na talířích by měly být více zastoupeny luštěniny nebo ryby, naopak masa by mohlo ubýt. Odborníci mimo jiné přišli i s úplným zákazem slazených nápojů. Vyhláška však bude ještě tento školní rok pro vzdělávací zařízení dobrovolná, uvedl web iDnes.cz. O jaké změny se jedná?