maso

Výpis příspěvků ke štítku „maso“

Maso zvyšuje riziko demence, vyplývá ze studie. Nevhodná je i tradiční snídaně

Vědci z Harvardovy univerzity vydali studii, podle níž by častá konzumace zpracovaného masa měla být spojována s až o 13 % vyšším rizikem onemocnění demencí. Britský deník The Sun napsal, že je to obzvlášť pro lidi z Ostrovů špatná zpráva – slaninové sendviče byly zvoleny nejoblíbenější snídaní v zemi. Pokud by občané nahradili jednu porci masa denně luštěninami, podle média by snížili riziko demence o jednu pětinu.

Oblíbený nápoj mladých podvádí zákazníky, zjistila inspekce. Upozornila na vážný problém

Nápoj Prime neobsahuje vitamin A, jak deklaruje jeho výrobce na obale. Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce již na čtvrtém vzorku odebraném od konce roku 2023 prokázala, že vitamin A není jeho součástí. V posledním analyzovaném vzorku bylo podle inspekce 10,3 mikrogramu vitaminu na 100 mililitrů, ačkoliv výrobce uváděl 180 mikrogramů. Inspekce to uvedla na síti X a také na webu Potraviny na pranýři.

Chovatelé drůbeže se bojí konkurence. Stěžují si, že je ničí dovoz levného masa z Ukrajiny

Chovatelé drůbeže čelí neustálému tlaku na ceny, přičemž rostoucí dovoz levného ukrajinského masa, které, jak tvrdí, nesplňuje stejné standardy jako produkce v EU, je podle nich hlavním důvodem. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk Zdeněk Mlázovský. Zástupci supermarketů si ale za kvalitou ukrajinského masa pevně stojí.

Vegetariáni zapláčou. Z restaurací mají zmizet názvy jako sojový burger či bedlový řízek

Ministerstvo zemědělství připravilo sérii vyhlášek, které radikálně změní názvy jídel. Z jídelních lístků mohou zmizet například bedlové řízky nebo květákové karbanátky. Upozorňuje na to projekt Rostlinně, podle kterého jsou názvy zavedené a způsobí mezi lidmi zmatek. Resort si od novinky slibuje, že se spotřebitelé jasně dozvědí, co zákazník konzumuje. Pokud jde například o řízky, tak ty by měly být pouze masové.

OBRAZEM: Steak či český guláš z klokana? Chutná jako hovězí, zhodnotil prezident Pavel

Tataráčky, bramborový salát, ale také steak či guláš z klokaního masa. I takhle může vypadat česko-slovenská večeře v australském Sydney. Právě ve společnosti svých krajanů odstartoval prezident Petr Pavel dvoutýdenní návštěvu Austrálie a Nového Zélandu, kam česká hlava státu oficiálně zavítala naposledy před 30 lety. Dočkal se proto nejen vřelého přivítání, ale také ochutnávky tradičních pokrmů z exotických surovin. „Velký králík, který chutná jako hovězí,“ okomentoval klokaní specialitu prezident Pavel o den později na dotaz novinářů, jak mu v neděli chutnalo.

Češi ochutnávali vzorky potravin z domácích a německých obchodů. Rozdíl v kvalitě byl závratný

Němci mají potraviny kvalitnější než Češi a mnohdy za výhodnější cenu. To je zjištění, které si před více než rokem ověřil s nákupním košíkem premiér Petr Fiala (ODS). Odborníci tvrdí, že problém stále přetrvává. A ke konstatování o lepší kvalitě přidávají i konkrétní podrobnosti – například i nejlevnější salámy mají vyšší podíl masa a sýry více tuku. Štáb CNN Prima NEWS si to ověřil v ulicích s malou ochutnávkou.

V mletém mase z Polska našla inspekce bakterie salmonely. Určitě ho nejezte, varuje

V mletém mase z Polska, které se prodávalo v řetězci Tesco, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie salmonely, které způsobují akutní průjmové onemocnění. S prodejcem inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty. Vzhledem k datu spotřeby do 20. října už maso v prodeji není. Spotřebitelé, kteří by ho měli doma zmrazené, ho nemají konzumovat. V tiskové zprávě to v pátek uvedl mluvčí inspekce Marek Bartík. Vyjádření řetězce Tesco ČTK zjišťuje.