
KOMENTÁŘ: Rakušan i média hazardují s důvěrou lidí. Tragická smrt oživila tragickou střelbu
Velkým problémem českého zemědělství je vyvážení levných surovin do zahraničí a dovoz hotových produktů. Týká se to například drůbežího masa, které ve velkém směřujeme do Polska. Zpět se nám pak vrací zpracované kuřecí maso, ovšem přidanou hodnotu má tuzemský zpracovatel nulovou. Kde všude se s tím můžeme setkat?
Jednou z příčin zdražení vajec byla ptačí chřipka, kvůli slintavce a kulhavce nyní mohou stoupnout i ceny masa. „Pokud se nepodaří nákazu zastavit hned v zárodku, rizika zdražení tu jsou,“ uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Pavel Peterka. Panika podle něj ale zatím není na místě.
Zlaté šperky, mobilní telefony a nově i škvarky – to vše mohli zákazníci sehnat v jedné ze zastaváren ve slovenském Lučenci. Oblíbenou pochutinu totiž zloději ukradli v místní masně a poté ji odnesli do „frcu“. Krádež škvarků přitom zachytily kamery, píše web noviny.sk.
Smutnou kapitolou války na Ukrajině jsou vážná poranění, při kterých zranění vojáci i civilisté mnohdy přijdou třeba o končetinu. A Ukrajina je dnes kvůli ruské invazi v podstatě zemí invalidů, kde potkat lidi s protézami je zcela běžná a normalizovaná věc. V podcastu Spálená země se o tom bavili vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný a zahraniční redaktor CNN Prima NEWS Tomáš Kačmár. Tématem rovněž bylo to, jak se ke zraněným naopak chová Rusko.
Zatímco v Česku končily devadesátky a společnost se vzpamatovávala z jízdy plné mafiánských vražd, na Slovensku v tu samou dobu vykvetl možná nejbrutálnější „devadesátkový” gang v historii země. Vedl ho Ludovít Sátor. Přisuzují se mu desítky, možná stovky vražd. Jak říkají policisté na Slovensku: „I oproti Černákovi to byl úplný blázen.” Vraždil bez citu a brutálně. Mrtvoly likvidoval třeba i rozemletím v mlýnku na maso. Další případ videopodcastu HLASY ZLOČINU.
Čím více přísad, tím méně párku. Tak se dá podle odborníků shrnout současná nabídka této uzeniny v obchodech. Víte, proč to tak je? Prý by nám to bez toho nechutnalo. Co by na to asi řekl legendární párek v rohlíku, který nedávno u nás oslavil padesátiny.
S příchodem teplejších jarních dnů se mnozí z nás těší především na první grilování. Aby byla nadcházející grilovací sezóna co nejpříjemnější, je důležité se na ni náležitě a včas připravit.
Spor s bývalým obchodním partnerem se muž z Jablonecka rozhodl řešit se sekáčkem na maso v ruce. Teď mu hrozí za pokus o vraždu až výjimečný trest. Státní zástupkyně podala žalobu na útočníka, který loni na jaře na ulici velmi vážně zranil muže a ženu. Mnohočetná zranění podle lékařů přežili jen s obrovským štěstím.
Senátem prošel veterinární zákon, jehož součástí je i uzákonění rituální porážky na českých jatkách. Senátor Václav Láska pro CNN Prima NEWS vyjádřil obavu, že zvíře může při omráčení elektřinou trpět. Senátor Starostů Petr Štěpánek se však při jednání v horní komoře Parlamentu zákonu zastal s tím, že jde o humánnější přístup než doposud. Podobně to vidí i senátor Ondřej Lochman (STAN), který argumentoval tím, že zvířata nebudou muset trpět během převozu do vzdálených zemí, kde tento způsob porážky vyžadují.
Skoro všude se teď veřejnost setkává s obrázky podřezaných zvířat a informacemi, že přijetí novely veterinárního zákona, tisku č. 53, ve středu 26. února, je špatné pro zvířata. Problematika je ale složitá a je nutné se na ni racionálně dívat z více úhlů pohledu, které se často pod vlnou emocí z krutých obrázků, které nám ochránci zvířat servírují, ztrácí.
Někteří vládní politici souhlasí s povolením dovozu kuřecího masa ze Spojených států, čímž by se dalo předejít clům Donalda Trumpa. Tuzemská drůbežářská unie ale tvrdí, že farmáři v USA mohou do krmení kuřat přidávat růstové hormony. Navíc se za Atlantským oceánem ke zchlazení kuřat používá i roztok chlóru. V Evropské unii jsou obě tyto metody zakázané a čeští zpracovatelé tak mluví o nefér konkurenci.
Sníst, nebo vyhodit potraviny po datu spotřeby? Možná se to zdá jako absurdní otázka, ale existují lidé, kteří prošlé potraviny jedí pravidelně. A nejen to, dokonce se tím chlubí. Jenže datum spotřeby na obalech není jen tak pro legraci – hlavně u rychle se kazících potravin je obzvlášť důležité. Konzumace prošlého jídla totiž může vést k vážným zdravotním problémům.