Pavel podepíše návrh na nižší valorizaci penzí. Nelíbí se mu ale, jak vláda komunikovala

Prezident Petr Pavel podepíše návrh na nižší valorizaci důchodů. Penze by se při červnové mimořádné valorizaci měly zvýšit v průměru o 760 korun, v případě veta by vzrostly o 1 770 korun.

„Musím říct, že rozhodování nebylo lehké. Žádné řešení není dobré pro všechny. Snažil jsem se naslouchat argumentům vlády i opozice,“ řekl Pavel na tiskové konferenci.

Pro podpis zákona se rozhodl hned ze tří důvodů. První z nich je, že při mimořádné valorizaci by důchody rostly především těm, kteří mají vyšší penze. Navíc by další výdaje zatěžovaly státní rozpočet v budoucnosti. Třetím důvodem je nesolidárnost. Podle Pavla rostou příjmy seniorů rychleji než jiným skupinám ohrožených obyvatel.

ČTĚTE TAKÉ: Nezvýšíme daně, zachováme valorizace důchodů, slibovala vláda. Co všechno nakonec nesplní?

Prezident zároveň vládu zkritizoval, že návrh nedostatečně komunikovala. Souhlasí také s opozicí, že by mimořádnou valorizaci měl prozkoumat Ústavní soud. „Skutečně byl v tomto případě stav legislativní nouze použit sporným způsobem,“ řekl Pavel k výtkám opozice.

Vládu poté vyzval, aby s opozicí našla řešení v otázce zmrazení platů ústavních činitelů. Podle něj totiž není možné snížit valorizaci důchodů a na druhé straně ponechat platy politiků na současné výši.

Schůzka s opozicí Pavla nepřesvědčila

Pavel se před svým rozhodnutím sešel se zástupci hnutí ANO. Téměř hodinu s nimi probíral argumenty, proč by neměl návrh podepsat. Opozice především zdůrazňovala, že předloha je protiústavní a hodlá ji napadnout u Ústavního soudu

V případě Pavlova veta by Poslanecká sněmovna pravděpodobně nestihla přehlasovat jeho postoj včas. Kabinet poukazuje na to, že předloha musí vyjít ve sbírce do 22. března, což je poslední den pro vydání vládního nařízení k červnovému navýšení penzí podle platných pravidel.

Důchody mají při mimořádné červnové valorizaci vzrůst podle novely v průměru o 760 korun. Podle dosud platných zákonných pravidel by to bylo průměrně o 1 770 korun. Kabinet snížení zdůvodňuje snahou o stabilizaci veřejných financí v letošním roce i v dalších letech

Tagy:
Petr Pavel ANO 2011 vláda Poslanecká sněmovna ČR Ústavní soud České republiky starobní důchod