Pelta je vinen, rozhodl opět soud. Exšéfa českého fotbalu poslal za mříže a uložil mu pokutu

Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta u odvolacího soudu

Pelta byl opět uznán vinným

Soud v úterý uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi 5,5 roku vězení, pětimilionový trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou potrestal šesti lety za mřížemi, dvoumilionovým trestem a šestiletým zákazem působit ve vedoucích funkcích veřejné správy, které zahrnují správu majetku. Verdikt v kauze zmanipulování státních sportovních dotací není pravomocný, oba obžalovaní vinu odmítají.

Obžaloba tvrdí, že tehdejší milenci Pelta s Kratochvílovou ovlivnili v roce 2017 přidělení peněz osmnácti konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů. Státní zástupce vychází mimo jiné z policejních odposlechů z bytu, kde se dvojice scházela. Podle něj obžalovaní upřednostnili subjekty, s nimiž chtěl mít Pelta dobré vztahy.

ČTĚTE TAKÉ: Soud řeší možné propuštění žháře z Vítkova. Už má psychologický posudek Lukeše

Pražský městský soud uznal dvojici vinnou z pokusu o tři trestné činy - zneužití pravomoci úřední osoby, porušení povinnosti při správě cizího majetku a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Pelta Kratochvílovou podle verdiktu k těmto skutkům navedl.

Předsedkyně soudního senátu Lenka Cihlářová uvedla, že bylo nade vší pochybnost prokázáno, že Pelta předložil Kratochvílové seznam jím preferovaných žádostí. „Obžalovaný Pelta tyto seznamy držel, disponoval s nimi a v prostorových odposleších o nich komunikuje,“ řekla. Podle ní dvojice následně spekulovala nad tím, které žádosti uspějí.

Soudkyně při odůvodnění verdiktu citovala z odposlechů mimo jiné Peltovo „tyvole, já vůbec nevím, co mám dělat, se*ou mě ty Domažlice, Přeštice zku*vený“, „to už jsme se zpotili všichni“, "tyvole, já nemám řešení, mě nic nenapadá, není tam někde dvacka?“.

Soudní senát vyhověl návrhu státního zástupce ohledně výše peněžitých trestů i délky zákazu činnosti. Tresty vězení pak oběma obžalovaným uložil o půl roku nižší, než obžaloba navrhovala.

Oba obžalovaní skončili po svém zatčení v roce 2017 ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co muž rezignoval na svou funkci šéfa fotbalu. Kratochvílová strávila v cele téměř čtvrt roku. Kauza stála místo nejen Peltu a Kratochvílovou, ale i tehdejší ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pavel vetoval novelu zákona o „soudcích z lidu“. Důvody vysvětlil Pekarové v dopise

Tagy: