Zeman jmenoval Mlsnu šéfem antimonopolního úřadu. Pozor na lobbisty, poradil mu

Petr Mlsna

Prezident Miloš Zeman jmenoval Petra Mlsnu předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Dosavadní náměstek ministra vnitra ve funkci nahradil Petra Rafaje, který na popud zástupců vládní koalice rezignoval. Mlsna se funkce ujme od středy, kdy mu začne šestileté funkční období.

Zeman po jmenování Mlsnovi poblahopřál. Ocenil při tom slova, která mu Mlsna řekl při jejich nedávném setkání, a to ta, že je třeba podporovat soutěživost a bránit antisoutěživým tendencím, například kartelovým dohodám nebo odchodům firem ze soutěže za příslib úspěchu v jiné zakázce. „Toto všechno narušuje soutěživé prostředí a samozřejmě snižuje výkonnost ekonomiky,“ řekl Zeman. Mlsnovi proto popřál, aby byl důsledným strážcem soutěživé atmosféry. Dodal, že se nemá nechat odradit lobbisty, kteří za ním budou chodit a přesvědčovat ho o své pravdě. „Poznaná pravda je vaše,“ řekl Zeman.

Vhodný kandidát do vedení ÚOHS

Jmenování Mlsny prezidentovi navrhla vláda, ale Zeman už dříve řekl, že ho považuje za velmi vhodného kandidáta. Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. To se uskutečnilo poprvé, až dosud totiž nového předsedu vybírali politici.

Mezi dalšími kandidáty na funkci byli bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík, někdejší místopředsedové antimonopolního úřadu Robert Neruda a Michal Petr, nynější první místopředseda úřadu Hynek Brom a státní tajemník ministerstva zemědělství Jan Sixta.

Funkci náměstka ministra vnitra, který je zodpovědný například za organizaci voleb, Mlsna opustí. Minulý týden řekl, že v prvním roce chce v odborných kruzích i u veřejnosti především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu.

Rafajův konec ve funkci prosazovali zástupci vládní koalice. Původní předseda ÚOHS čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj ale trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil tak svou funkci.

Tagy:
Miloš Zeman ÚOHS Petr Rafaj Petr Mlsna Úřad pro ochranu hospodářské soutěže