Policie dopadla cizince podezřelého z těžkého zločinu. Pohotovost kvůli terorismu platí dál

Policie (ilustrační foto)

Posílení bezpečnostních opatření

Policie dopadla muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v pátek. Zahájila úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem, muž zatím obviněný nebyl. Vyplývá to z vyjádření policie na síti X a tiskové zprávy Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze. Případ souvisí s preventivními bezpečnostními opatřeními v Praze, která policisté zavedli kvůli možné hrozbě útoku na infrastrukturu. Podle vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) bezpečnostní opatření dál trvají, bezprostřední nebezpečí ale nehrozí.

Zadržený muž je původem z Jižní Ameriky, hovoří španělsky. Policie v pátek varovala, že může být nebezpečný. „I díky pomoci veřejnosti se podařilo kriminalistům z odboru extremismu a terorismu muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu vypátrat a zadržet,“ uvedli v neděli policisté. Státní zástupce Martin Bílý následně uvedl, že v současnosti byly zahájeny úkony trestního řízení v souvislosti se žhářským útokem. „Trestní stíhání zadržené osoby nebylo zahájeno. Více informací v současnosti s ohledem na neveřejnost přípravného řízení nelze poskytnout,“ uvedl Bílý na webových stránkách VSZ.

DÁLE ČTĚTE: Hyenismus v Bratislavě: Zloděj okradl mladého muže, který dostal epileptický záchvat

Na případu spolupracují s dalšími bezpečnostními složkami. V Praze v noci na neděli přijali zvýšená bezpečnostní opatření. „Více informací poskytneme veřejnosti po zasedání bezpečnostní rady státu, nicméně právo na poskytování informací si v trestní věci vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ dodala policie. Bezpečnostní rada státu zasedne v pondělí odpoledne.

Rakušan poděkoval policii za dobrou práci a veřejnosti za pomoc. „Preventivně zvýšená bezpečnostní opatření v místech zvýšené koncentrace lidí dál trvají, bezprostřední nebezpečí nehrozí,“ dodal.

Policisté se mají zaměřit na obchodní centra či autobusová a vlaková nádraží. Česká policie v nedávné době zvýšila ostražitost například v souvislosti s atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica nebo kvůli mistrovství světa v hokeji.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Další zvrat v kauze novinářky žalované za vraždu. Soud ji poslal za mříže, do vězení nepůjde

Tagy: