Osmiletý hrdina z Prahy zachránil svému otci život. Zachoval se skvěle, chválí ho policistka

Policisté za pomocí defibrilátoru zachránili muže se zástavou srdce

Policisté v Praze oživovali člověka, který zkolaboval

Duchapřítomně se zachoval v noci z pondělí na úterý osmiletý chlapec z Prahy poté, co jeho otci přestalo bít srdce. Školák přivolal pomoc a asistoval při zásahu. Nejbližší policejní hlídka díky defibrilátoru muži obnovila srdeční rytmus. Zasahující policisté používají defibrilátory pravidelně.

Pětačtyřicetiletý muž se nacházel v bytě pouze se svým synem. Chlapec nejenže dokázal přivolat pomoc, ale zároveň upřesnil i detaily pro zasahující policisty.

ČTĚTE DÁLE: Perné chvíle pražských policistů. Během pár hodin oživovali dva muže, pomohla technika

„U vstupních dveří na nás čekal osmiletý chlapeček, který nám uvedl, že se jedná o jeho tatínka,“ upřesnila pro Krimi Zprávy na CNN Prima NEWS jedna ze zasahujících policistek. Hoch zároveň policistům popsal, o jaké patro se jedná a kde přesně se byt nachází.

„Zachoval se úplně skvěle. Navíc byla noc, tuším půl třetí ráno. Někdy bývá komplikované se do domů dostat,“ řekla strážkyně zákona. Přes noc zamčené domy způsobují pro zasahující policisty a záchranáře nepříjemnou překážku. Odemykáním či páčením zamčených dveří záchranáři ztrácejí drahocenné vteřiny.

Zasahujícím policistům se podařilo po krátké resuscitaci pomocí defibrilátoru vrátit zkolabovanému muži zpět srdeční rytmus a tím mu zachránit život. Muže posléze odvezla sanitka do nemocnice.

Defibrilátory jako součást policejní výbavy

Jak podotýká zasahující policistka, defibrilátory jsou neocenitelní pomocníci. „AED (automatizovaný externí defibrilátor) používáme každý den,“ popisuje. Zároveň poukazuje na skutečnost, že policisté bývají na krizových místech často dříve než záchranáři a tím pádem musí poskytovat první pomoc oni. Jen v Praze jsou defibrilátory součástí výbavy více než deseti policejních vozů.

Defibrilátory jsou určené i pro širokou veřejnost. Speciální boxy s přístroji se u nás začínají postupně instalovat i na místech s vysokou koncentrací osob, jako jsou náměstí nebo obchodní centra. Širší veřejnost může využívat i speciální interaktivní mapy, kde se dá v případě nouze najít umístění nejbližšího přístroje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dramatická záchrana dítěte z okna v Nuslích

Tagy: