Zachránil život, teď bojuje o ten svůj. Matouš čelí vážné nemoci, policie prosí o pomoc

Od roku 2018, kdy strážník Matouš Beránek nastoupil k pražské městské policii, se stal nedílnou součástí celého sboru. Ochotný kolega a přítel pomohl vždy tam, kde to bylo třeba. Dokonce byl za svou práci oceněn, mimo jiné i medailí Za záchranu života. Od loňského prosince však svádí nejtěžší souboj – ten o svůj život. V té době 26letý strážník si od lékařů vyslechl, že má rakovinu uzlin s metastázemi do plic. Pomocnou ruku nabídla i městská policie, která s žádostí o podporu oslovila veřejnost. Pro Matouše vznikl transparentní účet, který mu má jeho cestu ke zdraví usnadnit.

Již sedmým rokem působí Matouš u pražské městské policie. „Přes jeho mladý věk se stal naším pracovitým a ochotným kolegou, ale hlavně kamarádem, který pomohl všude tam, kde bylo třeba,“ uvádějí strážníci na svých sociálních sítích. Matouš byl za svůj přístup k práci dokonce dvakrát oceněn: v roce 2021 městskou částí Praha 11 a v roce 2023 ředitelem městské policie Eduardem Šusterem medailí Za záchranu života.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická smrt tří dívek semkla Slováky. Nejste na to sami, vzkazují rodinám obětí a pomáhají

„Matouš spolu s parťákem poskytli profesionální první pomoc cizinci, který se pořezal na krku a rukou, byl pod vlivem alkoholu a odmítal jakoukoli pomoc. Jednalo se o hluboké řezné rány,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS akci mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Nemoc odhalila boule

Profesní i osobní život mladého strážníka však zasáhla krutá rána. Matouš v prosinci minulého roku navštívil lékaře kvůli bouli na krku. Tehdy 26letý muž netušil, že diagnózou, kterou si vyslechne, bude rakovina uzlin s metastázemi do plic. Po prvotním vyšetření byl ihned hospitalizován a operován, od té doby se léčí.

„S agresivní formou rakoviny bojuje jako lev. Přes naši veškerou zdravotní a morální pomoc se musí potýkat i s dalšími nástrahami života, které se nevyhýbají ani nám ostatním, ale my k tomu máme na rozdíl od něho to podstatné – zdraví,“ zdůrazňují strážníci.

Matoušův přímý nadřízený, ředitel obvodního ředitelství pro Prahu 11 Petr Schejbal, tak dostal nápad, jak více strážníkovi pomoci. Za podpory Šustera zřídil transparentní účet 5442603063/0800 s názvem „Pomoc pro Matouše“.

„Kapkou finanční pomoci pomůžete Matoušovi se zajištěním potřeb jeho půlroční dcerky nebo s náklady na provoz domácnosti. Hlavně mu ale přispějeme na tu nejkvalitnější stravu a doplňky stravy, které jsou potřeba během boje s touto nemocí a které si musí sám hradit z nemocenské. Matouše čeká již šestá série chemoterapií,“ líčí strážníci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Radek vážil při narození 900 gramů. I přes nalomené zdraví dělá pokroky, vůz však dosluhuje

Z vybrané částky bude část využita i na dopravu do nemocnice a cesty do protonového centra na ozařování. „Pomozme mu porazit zákeřnou nemoc a být zase zdravým tátou a kolegou, který chce dál pracovat a pomáhat lidem u naší organizace,“ dodávají členové městské policie.

Za podporu je vděčný i sám Matouš, kterého nejvíce nabíjí pocit, že na boj se zákeřnou nemocí není sám. Cílovou částku městská policie nestanovila. „Budeme rádi za jakoukoliv finanční pomoc. Každá koruna mu usnadní každodenní život, aby se mohl soustředit na boj s nemocí a na svou dcerku,“ vysvětlila Seifertová.

ČTĚTE TAKÉ: Místo procházky dramatická záchrana v rokli. Majitel se vydal pomoci psovi, vyprošťovali oba

Zasílat finanční dary mohou lidé až do 30. května. „Důvod je zcela jednoduchý. Chceme, aby Matouš mohl co nejdříve dostat vybrané peníze, které bude moci použít nejen na kvalitnější léčbu, ale také na ‚obyčejný život‘,“ dodala mluvčí.

Tagy: