Přístroj, jenž zachraňuje životy. Lokaci defibrilátorů odhaluje mapa, pomoci může každý

Při záchraně člověka, jemuž se zastavilo srdce, může pomoci i defibrilátor. Jeho lokaci v obcích zjistí i naprostý laik díky mapě.

Mapa defibrilátorů

Záchrana života člověka, který potřebuje resuscitaci, je bojem o sekundy. Dostat srdce zpátky do pravidelného rytmu pomůže i defibrilátor. A je velmi dobře, že v České republice existuje mapa, která přesně ukáže, kde jsou v obcích tyto přístroje k dispozici.

Pomoc potřeboval i senior, který tento týden zkolaboval v nákupním centru v Holešově na Zlínsku. Okamžitou masáž srdce mu poskytl pracovník ochrany se svými kolegy. Za pár minut byli na místě i policisté s defibrilátorem.

„Policisté ihned vystřídali osoby, které prováděly resuscitaci, a dál pokračovali v oživovacích pokusech až do příjezdu záchranářů. Během srdeční masáže použili také defibrilátor,“ sdělila CNN Prima NEWS mluvčí policie Simona Kyšnerová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Perné chvíle pražských policistů. Během pár hodin oživovali dva muže, pomohla technika

Přístroji na záchranu života jsou vybaveny hlídky policie, strážníků a hasičů. Jejich podrobný seznam mají k dispozici pracovníci na operačním středisku záchranky. „Například jen policisté ze služebního oddělení v Holešově ho od začátku roku použili už čtyřikrát,“ doplnila mluvčí.

Lokaci přístroje odhaluje mapa

Jen pár set metrů od prodejny, kde se událost stala, je další bod, kde je přístroj pro záchranu života k dispozici, a to v areálu policejní školy v Holešově. Právě toto místo ukázala mapa AED. Lidé podle místa zjistí, kde se nachází nejbližší defibrilátor. Vždy je ale nutné současně volat linku 155.

„Operátorky vedou laika ke kvalitní resuscitaci. Protože nesmíme zapomínat na to, že je důležitá masáž srdce, a to na prvním místě,“ sdělila redakci mluvčí záchranné služby Zlínského kraje Gabriela Netopilová Sluštíková. Na defibrilátory mohou lidé narazit na mnoha místech ve městech.

Dobrou zprávou je, že anketa mezi lidmi potvrdila veřejné povědomí o tom, kde přístroje v případě nouze hledat. „Defibrilátor AED, tak ten je ve všech velkých nákupních centrech. A všude tam, kde se pohybuje více lidí,“ sdělila oslovená mladá žena.

„Je to velice dobrá věc, měli by ji znát všichni,“ podotkla další dotázaná. Jiná sdělila, že by se defibrilátor nebála sama použít. „Jde o zdraví člověka,“ zdůraznila. Tyto přístroje pomohou ročně zachránit mnoho životů. Nejdůležitější je ale všímavost lidí, a hlavně jejich ochota pomoci v těchto dramatických chvílích.

Tagy: