Překvapivý verdikt. Mladíka, který zastřelil při protestech dva lidi, zprostili obžaloby

Kyle Rittenhouse

Mladík Kyle Rittenhouse, který čelil obviněním z vraždy a dalších zločinů kvůli loňské střelbě při demonstracích ve městě Kenosha, je nevinen ve všech bodech obžaloby. Takový verdikt v pátek oznámila soudní porota, která se o případu radila více než tři dny.

Rittenhouse loni v noci z 25. srpna zastřelil 36letého Josepha Rosenbauma a o deset let mladšího Anthonyho Hubera a zranil tehdy 27letého Gaige Grosskreutze při chaotické dohře demonstrace spojené se zákrokem bílého policisty proti černochovi Jacobu Blakeovi. Následně byl obžalován mimo jiné z dvojnásobné vraždy a hrozilo mu až doživotní vězení.

Dvanáctičlenná porota se o verdiktech v pěti bodech obžaloby začala radit v úterý a podle deníku The New York Times případ projednávala čistého času asi 26 hodin. Musela se při tom vypořádat s dramaticky odlišnými obrázky obžalovaného, které se během hlavního líčení snažily vykreslit dvě strany. Zatímco prokurátor Thomas Binger popisoval dnes 18letého Rittenhouse jako agresora, který v osudný den sám vytvořil podmínky pro krveprolití, obhajoba popisovala jeho počínání jako oprávněnou reakci na útoky účastníků demonstrace.

Rittenhouse se tehdy do ulic Kenoshe vydal v návaznosti na výtržnosti z předchozích dvou večerů a jeho cílem prý bylo bránit ničení soukromého majetku a pomáhat případným zraněným. Po konci hlavního shromáždění se nejdříve dostal do konfliktu s Rosenbaumem, který se podle některých svědků choval agresivně. Obžalovaný u soudu vypověděl, že začal střílet, když mu Rosenbaum sahal po zbrani, prokuratura ale tento popis situace odmítala. Když Rittenhouse 36letého muže zastřelil, vypukl na místě chaos, který vedl k dalšímu krveprolití.

Tagy: