Poruchy spánku trápí stále více Čechů. Expertka popsala jejich nejčastější chybu

Budíte se před zazvoněním budíku?

Přibývá lidí s poruchou spánku

Přibývá pacientů s poruchou spánku, uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Zdeňka Bendová z Centra výzkumu spánku a chronologie z Národního ústavu duševního zdraví. Podle ní je důležité zajistit si na spaní především dostatečnou tmu. V ideálním případě bychom si neměli vidět na špičky prstů. Lidé by se prý také měli naučit, jak funguje cirkadiánní systém neboli biologický rytmus s periodou o délce 20–28 hodin.

Osvětlenost planety roste, což má vliv i na kvalitu spánku. „Hlavní příčina je v dostupnosti umělých světelných zdrojů, která se v posledních 20 letech zvyšuje. Lidé nemají představu o tom, že světlo má nějakou biologickou aktivitu a že je důležité, aby na nás nejen svítilo slunce, ale abychom měli i dostatečnou tmu v noci,“ uvedla Zdeňka Bendová z Centra výzkumu spánku a chronologie z Národního ústavu duševního zdraví.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potenciálně rakovinotvorný aspartam najdete v nápojích i kečupu. Válek popsal míru nebezpečí

Podle ní je proto potřeba dbát na to, abychom si zajistili na spaní dostatečnou tmu. „Světlo, které má intenzitu vyšší než pět luxů, což je opravdu velmi nízká intenzita, narušuje kvalitu spánku,“ podotkla Bendová s tím, že ideální by bylo v noci zachovat takovou tmu, abychom si neviděli na špičky prstů. „Citliví jedinci, kteří na světlo reagují tím, že přes den trpí zvýšenou únavou, by na tohle měli dbát,“ dodala.

Lidí s poruchou spánku je podle ní stále více. „Pacientů přibývá. U řady lidí to lze řešit tím, že se jim vysvětlí, jak funguje cirkadiánní systém a že musí zachovávat kontrast mezi dnem a nocí,“ sdělila Bendová. Dodala, že zmíněný systém reguluje například metabolické nebo imunitní procesy. „Potřebuje mít jasnou informaci o tom, jestli je den, nebo noc, a tu získává prostřednictvím sítnice oka. Pokud nemáme v noci tmu, získává organismus mylné informace a tělo si neví rady,“ upozornila Bendová.

Tagy:
zdraví spánek porucha spánku Národní ústav duševního zdraví světelný zdroj