Potenciálně rakovinotvorný aspartam najdete v nápojích i kečupu. Válek popsal míru nebezpečí

  Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) uvedl, že označení aspartamu za potenciálně rakovinotvorný nebude mít pro české občany v současnosti žádný vliv.

V praktickém dopadu nebude pro českého občana v současné chvíli označení aspartamu za potenciálně rakovinotvorný znamenat naprosto nic. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zdůraznil však, že sladidlo bude bedlivě kontrolováno. Víte, v jakých produktech ho najdete?

„Principiálně každá nová látka, která je takto identifikována, prochází sledováním. Existují studie, které hlídají dlouhodobý a krátkodobý vliv. Nejde ani o to, že by existovalo nějaké obrovské riziko, ale jde o to, aby ani minimální riziko nenastalo, proto vždy jsme daleko opatrnější,“ komentoval pro CNN Prima NEWS Válek rozhodnutí specializované agentury Světové zdravotnické organizace (WHO) označit aspartam za potenciálně rakovinotvorný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Způsobuje oblíbené limonádové sladidlo aspartam rakovinu? WHO může spustit nápojovou revoluci

Jiný orgán WHO však souběžně rozhodl, že pravidla pro bezpečnou spotřebu sladidla, které ve velké míře využívá potravinářský průmysl, se nemění. To samé podle ministra platí pro občany České republiky. „V praktickém dopadu to nebude znamenat v současné chvíli pro českého občana, pro kohokoliv v republice, naprosto nic. Tento produkt však bude sledován, kontrolován, hlídán a budeme v tomto směru velmi obezřetní,“ dodal Válek.

Ve kterých potravinách se aspartam vlastně vyskytuje a jak je na tom v porovnání s cukrem? Aspartam je jedním z nejpoužívanějších umělých sladidel na světě. Vyskytuje se v potravinách i nápojích. Z pravidla se jedná zejména o sycené nápoje s označením bez cukru, mají v názvu light nebo zero.

Aspartam ale zdaleka není pouze v limonádách. Může být například v energetických nápojích, bonbonech, žvýkačkách ale překvapivě i v jogurtech, majonéze nebo i kečupu. WHO v tuto chvíli zvažuje, že ho označí za možnou rakovinotvornou látku. Věděli jste ale, že má aspartam až 200x vyšší sladivost než sacharóza? Tam, kde bychom potřebovali 1 000 miligramů cukru, stačí pět miligramů aspartamu. O tolik je větší jeho sladivost.

Tagy: