Poslední chvíle před zmizením ponorky: Miliardář se chlubil fotkou, objevilo se i video

Světem hýbe pátrací akce po ponorce, která v neděli při cestě k vraku Titaniku ztratila kontakt se základnou na hladině a již ho neobnovila. Před samotným ponorem v časných ranních hodinách probíhalo na výzkumném plavidlu množství příprav. Těch se zpovzdálí účastnila i mladá fotografka, jež celou událost zaznamenávala. O expedici k vraku Titaniku informoval na svých sociálních sítích také jeden z účastníků ztracené výpravy, britský miliardář a dobrodruh Hamish Harding. Sestup ke dnu oceánu pro něj rozhodně nebyl první extrémní cestou životě.

Poslední video, na němž se objevuje ponorka Titan společnosti OceanGate Expeditions spolu s posádkou, pochází od tiktokerky Abbi Jacksonové. Ta se onoho osudného nedělního rána nacházela na palubě mateřské lodě Polar Prince a celou událost fotografovala a natáčela. Měla za úkol zdokumentovat nejmodernější technologii a sestup ponorky pod mořskou hladinu, informuje web The Sun. Během natáčení vytáhla telefon a zaznamenala si pro sebe moment, kdy zbývalo sotva několik minut, než účastníci vyrazili k hlubinnému stroji.

ČTĚTE TAKÉ: Ztracená ponorka u Titanicu zvedla prodeje děsivé hry z hlubin moře. Její tvůrce mluví o černém humoru

Na videích je zachycen i Paul-Henri Nargeolet, který je veteránem výprav k Titaniku. Tiktokerka doprovodila video popiskem: „Tento muž viděl na vlastní oči Titanic 37krát.“ Na záběrech sedí 77letý odborník na nejznámější ztroskotaný parník v člunu, který zřejmě měl dopravit účastníky expedice k ponorce. Natočila se také na přídi lodi, v pozadí za ní je ponorka Titan na hladině. Jacksonová záznam umístila na svůj účet na TikToku.

Do oceánu stroj sestoupil brzy ráno, jenže kolem desáté hodiny dopoledne s ním loď ztratila kontakt. Účastníci expedice se již neozvali.

Jižní pól i vesmír

Expedice se účastní také známý britský miliardář a dobrodruh Hamish Harding, který svou výpravu k vraku Titaniku ohlásil na Instagramu. „Konečně mohu hrdě oznámit, že jsem se připojil k výpravě mise RMS Titanic na pozici specialisty. V souvislosti s tím, že se jedná o nejhorší zimu v Newfoundlandu za posledních 40 let, bude tato mise nejspíš první a poslední v tomto roce,“ pochlubil se miliardář před začátkem expedice.

„Náš tým obsahuje i legendární průzkumníky, někteří z nich již absolvovali víc než 30 výprav s misí RMS Titanic od 80. let minulého století, třeba Paul-Henri Nargeolet,“ informoval na sociálních sítích.

Sám Harding není v této extrémní turistice nováčkem. Vlastník soukromé letecké společnosti Action Aviation se v minulosti vypravil například na jižní pól. Spolupracoval také s turistickou společností White Desert, jež hodlala zavést pravidelné letecké linky na území Antarktidy, připomíná web The Guardian. V minulém roce se vydal se společností Blue Origin, již vlastní Jeff Bezos, dokonce na jednu z vesmírných výprav, kterou firma zajišťuje.

Tagy:
ponorka Titanic pátrací akce Titan tiktokerka Hamish Harding Paul-Henri Nargeolet