Poslední foto Poledňákové: Pak pro ni letěl vrtulník a bojovala o život. Harapes zavzpomínal

Marie Poledňáková s Vlastimilem Harapesem

Marie Poledňáková v roce 2016 prodělala mrtvici. Mozkovou příhodu sice přežila, ale po návratu z nemocnice byla odkázána na pomoc druhých. Režisérka a scenáristka zemřela v úterý 8. listopadu.

Poslední veřejnou akcí, které se Marie Poledňáková zúčastnila, byl benefiční večer před šesti lety. Doprovázel ji tehdy baletní mistr Vlastimil Harapes, který si zahrál v několika jejích filmech. Po této dubnové akci fotografům již nezapózovala.

O pár měsíců později utrpěla mozkovou příhodu, kterou málem nepřežila. Letěl pro ni vrtulník a režisérka bojovala o život. Po návratu z nemocnice jí přestala fungovat levá noha a ruka. „Byla ve špatném stavu, kvůli mrtvici velmi špatně artikulovala,“ popsal pro web extra.cz své poslední setkání s režisérkou Harapes.

O svou maminku pak do posledních chvil pečoval syn Petr. Ten se za Poledňákovou dokonce přestěhoval a v domě jí nechal zřídit výtah. Schody už nezvládala. Režisérka a scenáristka zemřela v úterý 8. listopadu. O jejím skonu informoval filmový producent Jan Bradáč. „Odešla v klidu, uprostřed rodinného kruhu. Během svého bohatého života se zapsala nesmazatelně do paměti milionů českých filmových i televizních diváků všech generací. Jménem rodiny předem děkuji všem za respektování soukromí,“ uvedl Bradáč.

Na filmařku vzpomínají diváci i kolegové. „Maruško, nikdy nezapomenu! Děkuji za všechno,“ napsal na svém Instagramu herec Miroslav Etzler, který si zahrál ve snímku Jak se krotí krokodýli. „Byla naprosto úžasná žena. Všechno měla na place perfektně připravené, jela podle plánu a hotovo dvacet,“ řekl pro extra.cz režisér Zdeněk Troška. Ten se objevil v několika jejích filmech. Například jako režisér ve snímku Dva lidi v zoo.

Tagy: