Poštovní známky s Libuší Šafránkovou jdou na dračku. Odborníci ale varují před vysokou cenou

Poštovní známky s Libuší Šafránkovou a Josefem Abrhámem.

Hit Vánoc, Popelka, jde na dračku. Alespoň v podobě herečky Libuše Šafránkové na poštovní známce.
Podobně na tom je i známka jejího manžela Josefa Abrháma. Na internetu někteří známky nabízejí za více než tisíc korun. 
Odborníci to ale považují za vyhozené peníze.

Původní cena byla 136 korun. Teď je ale aršík známek Popelky Libuše Šafránkové a jejího životního prince Josefa Abrháma na internetu nabízený i za několikanásobek. „Věřím, že někdo, kdo vidí, že v televizi půjde film Tři oříšky pro Popelku a chce to nějaká babička koupit vnoučátkům, tak si to i koupí, ale myslím si, že to jsou vyhozené peníze,“ popsal soudní znalec v oboru filatelie František Beneš.

MOHLO BY VÁSZAJÍMAT: Nemám rád Vánoce, přiznal otevřeně Richard Müller. Zmínil ale své největší přání

Na některých poštách jsou totiž ještě poslední archy se známými osobnostmi stále k mání za původní cenu. „Poslední kusy známek jsou k dostání na pobočkách a na našem eshopu. Vydali jsme celkem 22 tisíc kusů známek. Na eshopu jsou poslední stovky,“ řekl mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Na známkách se už objevil třeba i Jan Werich, Dana Medřická, nebo Stella Zázvorková. Opravdu vzácné se stávají známky ale kvůli jinému důvodu. „Vznikne chybotisk při přípravě známky. To se stalo třeba při tisku aršíku Karla IV. z roku 2016, kde byl na okraji překlep ‚Kvatrus‘, což je nesprávně. Správně je ‚Kvartus‘,“ sdělil Beneš s tím, že verze bez překlepu svojí stovku, zatímco chybný kus i dva tisíce korun.

Posunutý barvotisk, chybějící zoubkování na okraji, nebo chybějící nominální hodnota. Čím více výrobních vad, tím větší sběratelská hodnota. To platí nejen u známek, ale i u mincí a bankovek. Vedle zdvojeného nebo chybějícího tisku, popřípadě přebytku barvy, je to i nápis republika Zaire na dvousetkoruně. „Vyvolávací cena této bankovky v aukci, která proběhla minulý měsíc, byla 50 tisíc a prodala se za půl milionu korun,“ řekl ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek.

Několikanásobně vyšší hodnotu má ale i například bankovka s Janem Werichem nebo Karlem Gottem. Místo původních 80 korun se prodává za 20 až 30 tisíc.

Tagy: