Postrach řidičů na Novoborsku: Urostlý jelen opět skočil pod kola aut, ta se čelně srazila

Řidiče na Novoborsku několik měsíců straší urostlý jelen na silnici. V září ho zachytila palubní kamera, jak těsně před autem přeskákal přes silnici, a video se stalo hitem internetu. Nyní se na místo patrně stejný jedinec vrátil. Tentokrát už ale setkání s řidiči skončilo nehodou – jeden z nich se snažil zvířeti vynout a čelně narazil do dalšího vozidla.

Trasa z Práchně do Nového Boru je lemovaná hustými lesy. Mladému osmerákovi se evidentně líbí na obou stranách silnice, jenže se zapomíná rozhlédnout. Jak to skončí, je pokaždé sázkou do loterie. Čelní srážkou na ni doplatil i řidič, který se jeho „skoku“ snažil vyhnout.

„Byla tma a tím, jak mě oslňovalo protijedoucí vozidlo, tak jsem viděl pouze jeho siluetu až na poslední chvíli,“ popsal pro CNN Prima NEWS řidič. Bál se, že by ho zvíře vážící podle odhadů myslivců asi 130 kilo mohlo zabít. „Když jsem viděl, že jeho tělo bylo nad úrovní kapoty, tak mi bylo jasné, že pokud bych ho srazil ve svém pruhu, kde probíhal, tak by náraz šel do čelního skla a následně do kabiny,“ doplnil.

Tomáš Dvořák, jehož kamera v autě zachytila jelena v září, měl tehdy víc štěstí. „Najednou vyskočil, odrazil se, přistál zhruba na prostředku a já už jsem se zapřel do volantu, dupl jsem na brzdu a jenom jsem čekal, co to všechno udělá,“ popsal s tím, že vše dopadlo dobře.

Dopravní experti běžně radí zvířeti neuhýbat a narazit do něj předkem vozu, který dokáže lépe absorbovat náraz. V případě vysokého jelena je ale každá rada drahá. „V těchto případech skutečně volíme menší zlo, ale prevence je taková, že v úseku, kdy víme, že je značka, nebo že tam jsou zvířata, tak skutečně zvolnit tempo jízdy,“ upozornil dopravní expert Roman Budský.

„S ohledem na nedávné nehodové události doporučujeme řidičům projíždět tento lesní úsek se zvýšenou opatrností,“ varovala policejní mluvčí Ivana Baláková. Místní myslivci tvrdí, že už opakovaně upozorňovali nejrůznější úřady na potřebu tento lesní úsek silnice oplotit. Zatím prý bez odezvy.

Tagy:
jelen silnice CNN Prima NEWS Roman Budský Tomáš Dvořák Nový Bor Prácheň