Šokující zvrat v případu požáru lesa u Karlových Varů. Měl ho založit policista, miloval akci

Nečekané rozuzlení má případ loňského lesního požáru nedaleko Karlových Varů. Oheň měl úmyslně založit policista a dobrovolný hasič v jedné osobě. Prý miloval akci. U policie už každopádně skončil. Teď ho navíc za žhářství nejspíš čeká trest.

Likvidace požárů v těžko přístupném terénu, navíc s nedostatkem vody patří k těm nejtěžším zásahům, které hasiči provádí. Jinak tomu nebylo ani vloni v srpnu, kdy hořelo šest hektarů lesa u přehrady Březová nedaleko Karlových Varů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překvapivý zvrat v případu požáru v Čelákovicích. Celníci prověřují možné daňové úniky

O to víc zarážející je, že požár podle vyšetřovatelů založil policista a dobrovolný hasič. „Já jsem byl velmi překvapen, že náš příslušník sboru dobrovolných hasičů vlastně založil požár. Působil velmi dobře. Byl aktivní, fyzicky velmi zdatný, takový bystrý kluk,“ uvedl pro CNN Prima NEWS velitel výjezdové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Stanovice Jiří Buček.

Podezření se ale nad sedmadvacetiletým mužem začalo vznášet už krátce po uhašení plamenů. Podle informací CNN Prima NEWS to byl totiž právě on, kdo hasiče na místo zavolal, navíc telefonoval přímo od ohniska požáru a oheň i sám aktivně hasil. Vzhledem k tomu, že byl v té době policistou, případ teď vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Momentálně je tato záležitost ve fázi vyšetřování, čili bylo zahájeno trestní stíhání z přečinu poškození cizí věci,“ upřesnila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Za to mu teď hrozí tříletý trest. Vyšetřovatelům se podle informací redakce k žhářství přiznal, od policie krátce na to odešel.

Rozsáhlý požár lesa, který má mít bývalý policista a dobrovolný hasič na svědomí, likvidovalo devět jednotek hasičů. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu až po zhruba deseti hodinách. Škoda přesáhla sumu 300 tisíc korun.

Tagy:
les požár Karlovy Vary GIBS sbor dobrovolných hasičů