Před pěti lety s kumpány ukradl hodinky za několik milionů. Odsedí si za to sedm let

Dohoda o vině a trestu

Před pěti lety zlodějský gang přepadl v Brně klenotnictví a odnesl si desítky hodinek za více než čtyři miliony korun. Jeden z jeho členů si v úterý u Vrchního soudu v Olomouci vyslechl trest. A trochu překvapivě se na něm se soudem sám domluvil. Za mřížemi stráví sedm let.

Ozbrojená skupina čtyř mužů 1. dubna 2015 vtrhla do jednoho z brněnských zlatnictví. Donutili prodavače, aby si lehl na zem, a rozbili vitríny sekerou a kladivem. Pak vzaly události rychlý spád. „Obžalovaný jako člen organizované zločinecké skupiny zorganizoval přepadení klenotnictví v Brně, kde odcizili celkem 34 hodinek v hodnotě přes čtyři miliony korun,“ sdělil Stanislav Cik, mluvčí Vrchního soudu v Olomouci.

Gang vykrádal zlatnictví po celé Evropě a jeho členové jsou souzeni v několika zemích. Martynasu Aleksandraviciusovi za to hrozil u soudu až dvanáctiletý trest. Nakonec ale stráví za mřížemi jen sedm roků.

Institut dohody poprvé v praxi

Soudci tentokrát použili nové ustanovení o vině a trestu. Díky tomu samotné jednání proběhlo velmi rychle. „Byl poprvé v praxi a po novele trestního řádu aplikován institut dohody o vině a trestu. To znamená dohody uzavřené v průběhu hlavního líčení mezi státním zástupcem a obžalovaným. Tento případ je typickou ukázkou toho, jak to pomůže zrychlit řízení a vyvarovat se různým obstrukcím,“ vysvětlil státní zástupce Jaroslav Kandráč.

Obžalovaný muž tedy přiznal vinu a dohodl se na výši svého trestu s žalobcem. Díky tomu stráví za mřížemi kratší dobu. Musí ale zaplatit více než milion korun pojišťovně a po odpykání trestu bude z Česka vyhoštěn.

Tagy: