Jak na předmanželskou smlouvu? Není to symbol nedůvěry, ale romantiky, tvrdí advokátka

Předmanželská smlouva (Ilustrační foto)

Předmanželská smlouva neznamená projev nedůvěry, řekla advokátka Petra Schützová ve vysílání CNN Prima NEWS. Naopak podle ní může jít o velmi romantický akt – partneři totiž chtějí navzájem chránit svůj majetek. I tak by ale při jejím uzavírání měli dbát na určitá pravidla.

Za posledních pět let bylo nejvíce předmanželských smluv uzavřeno v roce 2019, a to konkrétně 10 891. Počet ale stoupá. Podle advokátky je to tím, že jsou lidé mnohem více poučení. „Daleko více se mluví o exekucích, o společných dluzích a o tom, jak je nakládáno s majetkem ve společném jmění manželů a co se stane po svatbě, možná proto jsou opatrnější,“ vysvětlila ve vysílání.

ČTĚTE TAKÉ: Šance pro dlužníky zdravotních odvodů. Poslanci podpořili doplnění milostivého léta

Snoubenci by podle ní neměli brát uzavření předmanželské smlouvy jako projev nedůvěry. „Je to snaha ochránit toho druhého. Samotné uzavření předmanželské smlouvy je vlastně celkem romantická záležitost. Když přijde člověk a řekne: ‚Já mám dluh, partnerovi jsem to řekl, ale rád bych ho ochránil, aby za mě ty dluhy nemusel v budoucnu platit‘,“ namítla Schützová.

Před uzavřením smlouvy by si prý novomanželé měli najít čas, aby se s ní pořádně seznámili. „Aby byla dobře sepsaná a vše tam bylo upraveno tak, jak chtějí,“ upřesnila advokátka. Především ale nesmí smlouvu zapomenout zapsat do veřejného seznamu. Jedině tak se na ni totiž dá v případě dluhů odvolat. Schützová zároveň upozornila, že ačkoliv se smlouvě říká předmanželská, ve skutečnosti je možné ji uzavřít během celého manželství.

O předmanželské smlouvě by měli rozhodně uvažovat podnikatelé. „Zvláště na začátku je podnikání riskantní. Proto chce spousta klientů majetek toho druhého ochránit,“ vysvětlila advokátka.

Jak funguje vypořádání po rozvodu v případě, že manželé uzavřeli předmanželskou smlouvu? A jak to vypadá, pokud smlouvu nemají? I na to advokátka Petra Schützová odpovídá ve videu v úvodu článku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Falešných bankovek a mincí v Česku přibývá. Odborníci řekli, jak padělky rychle poznat

Tagy: