Překvapivá příčina lesního požáru na Svitavsku. Ničivou pohromu způsobila válečná munice

Lesní požár (ilustrační foto)

Překvapivá příčina lesního požáru na Svitavsku

Hasiči z Pardubického kraje zveřejnili překvapivou příčinu obřího požáru lesa u obce Městečko Trnávka. Za ničivou pohromou má být samovznícení válečné munice kvůli vedru. S požárem hasiči bojovali čtyři dny, než ho dostali pod kontrolu.

Od pátku 30. srpna hasiči likvidovali požár lesa v Městečku Trnávce. Plameny se kvůli silnému větru rozšířily až na tři hektary lesního porostu. S hašením na místě pomáhal i vrtulník s vaky na vodu. Celkem u požáru zasahovalo 29 jednotek hasičů. Vyšetřovatelé už odhalili příčinu požáru. Může za něj zápalná trasovací munice – nábojnice ze druhé světové války s obsahem bílého fosforu.

ČTĚTE TAKÉ: V Maršově hořela skládka izolací a propan-butanových lahví. Některé vybuchly

„Právě bílý fosfor a jeho silné sklony k samovznícení byly příčinou vzniku požáru. Přispěly k tomu i klimatické podmínky na místě požáru, jako vysoká teplota a suchá půda, v kombinaci s nedávno vykácenými stromy,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Na tomto místě hořelo během prázdnin třikrát. Zásah byl pro hasiče velmi komplikovaný kvůli vysokým teplotám, přímému slunci a členitému kopcovitému terénu. Oheň uhasili kompletně po čtyřech dnech od jeho vypuknutí.

Záběry hasičů z likvidace požáru:

Tagy:
hasiči oheň Pardubický kraj Hasičský záchranný sbor Svitavsko požár