Překvapivé selhání. Prskavec a další čeští kajakáři se na MS nedostali do finále

Finále závodu kajakářů bude na mistrovství světa ve vodním slalomu překvapivě bez českého zastoupení. V bratislavském semifinále vypadli olympijský šampion Jiří Prskavec, vítěz Světového poháru a úřadující mistr Evropy Vít Přindiš i stříbrný olympijský medailista z Londýna 2012 Vavřinec Hradilek.

Obhájce světového titulu Prskavec nastupoval po 19. místě v kvalifikaci jako první z českých závodníků a po nepříliš vydařené jízdě se zařadil na šestou příčku se značnou ztrátou na nejlepší. Od finálové desítky ho nakonec dělilo jen pět setin.

S postupem se loučil dlouho dopředu a byl s ním smířený. Po hrách v Tokiu se nedokázal vrátit do špičkové formy.

„Já jsem do toho nastupoval tak, že tady nejsem favorit. Chybí mi ta vteřina, dvě, které normálně na startu mám. Tréninku bylo málo a i to psychické rozpoložení do závodu bylo špatné,“ uznal.

Nakonec ho z finálové desítky odsunul až úplně poslední závodník na startu, Francouz Boris Neveu.

Před tím se nevedlo ani zbývajícím dvěma Čechům. Hradilek jel pomalu a navíc dostal padesátisekundovou penalizaci za špatný průjezd dvacáté branky.

Přindiš se s přehledem pohyboval na postupových místech, ale do jednadvacítky se nevešel celou hlavou a bylo po nadějích. Rozhodčí mu po zhlédnutí videozáznamu také udělili 50 sekund navíc.

Byl mnohem zklamanější než Prskavec, na rozdíl od něj cítil dost možná životní formu.

„Strašně mě to mrzí, je to hloupá chyba, která mě stojí účast ve finále a případně nějaký pěkný úspěch. Takhle odcházím dost zklamaný,“ posteskl si.

Mezi Češkami se dařilo alespoň Antonii Galuškové, která do finále postoupila z pátého místa. Vypadly naopak olympionička Kateřina Minařík Kudějová a Lucie Nesnídalová. Semifinálovým sítem neprošly ani obhájkyně titulu Eva Tercejlová ze Slovinska a trojnásobná mistryně světa Jessica Foxová z Austrálie.

Předloňská juniorská mistryně světa Galušková postupovala ze druhé kvalifikační jízdy, takže jela v semifinále už jako pátá. Všechny branky projela čistě, neudělala výraznější chybu a dostala se do čela. Nakonec ji předjely jen čtyři ze zbývajících 25 závodnic. Při premiéře na seniorském MS si tak vyjela finále.

„Je to úplně neuvěřitelné. Před jízdou jsem na tom nebyla psychicky nejlíp. Půl hodiny před semifinále jsem brečela, protože to pro mě bylo strašně psychicky náročné, ale pak jsem si povídala s tátou a trenérem a natolik mě uklidnili, že jsem mohla jet s klidnou hlavou. A když jsem dojela do cíle, měla jsem z toho dobrý pocit,“ svěřila se dvacetiletá závodnice..

Tagy: