Přes osm tisíc SUV Kia Sportage zamíří v Česku do servisů. Hrozí u nich požár

Oblíbené kompaktní SUV Kia Sportage hlásí problémy se systémem ABS (Anti-lock Brake System). V některých případech hrozí riziko požáru v motorovém prostoru. Do servisů tak bude v Česku svoláno přes osm tisíc vozů. V celosvětovém měřítku se pak komplikace s možnou závadou dotknou více než 1,7 milionu automobilů. Jedná se o stejnou závadu, kvůli které v březnu svolával Hyundai na českém trhu 13 tisíc SUV Hyundai Tucson.

Do servisů budou pozváni majitelé SUV Kia Sportage, jejichž vozidlo bylo vyrobeno od 27. října 2015 do 15. října roku 2020. „Zákazníky oslovíme doporučeným dopisem. Kvůli velkému množství vozidel budeme zvací dopisy rozesílat postupně v několika vlnách, abychom zajistili bezproblémové provedení této akce bez čekání,“ řekla webu Svolávačky.cz Kateřina Vaňková Jouglíčková, tisková mluvčí společnosti Kia Czech.

Příčinou svolávací akce je závada na systému zabraňujícím zablokování kol během brzdění. Může do něj totiž proniknout vlhkost, která pak způsobí zkrat s rizikem vzniku požáru v motorovém prostoru i u zaparkovaného vozidla. Bude proto potřeba opravit nebo zcela vyměnit pojistky hydraulické jednotky ABS.

„Odhadovaný čas opravy je 30 minut, ačkoli zákazníci by si měli vyhradit až hodinu času kvůli předání a následnému převzetí vozidla,“ dodala Vaňková Jouglíčková. Všechna potenciálně postižená vozidla budou opravena bezplatně.

Podle informací německého úřadu pro motorová vozidla (KBA) se svolávací akce celosvětově dotkne 1 718 768 vozů. V České republice budou servisy řešit přesně 8 050 automobilů. V důsledku této poruchy jsou prozatím zaznamenány jen tři nehody, žádná z nich se neudála v Česku.

Nevíte? Volejte

V případě dotazů se zákazníci mohou obracet na zákaznickou linku Kia na telefonu +420 222 999 333.

Tagy: