Čtyři mrtví po tragické havárii letu z Příbrami na Istrii. Policie prošetřuje okolnosti nehody

Malé letadlo (ilustrační foto)

Na cestě do Chorvatska spadlo malé letadlo se čtyřmi lidmi

U rakouské obce Grünau im Almtal se v sobotu odpoledne zřítilo malé letadlo. Na jeho palubě zahynuli čtyři lidé. Informovala o tom agentura APA, podle níž se oběti zatím nepodařilo identifikovat. Stroj typu Rockwell Commander podle webu Aviation Safety Network startoval v české Příbrami a mířil na chorvatskou Istrii. Manažerka Letiště Příbram Klára Lieblová sdělila, že o havárii ví, ale nemůže k ní podat žádné informace.

Rakouské úřady vyhlásily rozsáhlé pátrání po jednomotorovém čtyřmístném letadle kolem poledne. S pomocí helikoptér ho hledali hasiči, policisté, horská služba a také členové Červeného kříže.

ČTĚTE TAKÉ: Zřícené letadlo přímo u nákupního centra. Svědek popsal podivný manévr před tragédií v Texasu

Trosky a oběti nakonec nalezli po čtyřhodinovém pátrání v zasněženém lyžařském areálu, poznamenala rakouská tisková agentura. Policejní mluvčí Barbara Riedlová uvedla, že vzhledem k zimnímu počasí byly pátrací a záchranné práce obtížné.

Příčina nehody zatím není známa, případ vyšetřuje hornorakouský kriminální úřad.

Podle Aviation Safety Network měl stroj německou registraci. Český Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) informace o pádech letadel z Česka v zahraničí dostává obvykle se zpožděním jednoho až dvou dní, podle závažnosti události. Uvedl to referent pro zahraniční spolupráci a legislativu ÚZPLN Stanislav Suchý. Dodal, že na vyšetřování se pak ústav podílí podle toho, jaké požadavky má oznamující zahraniční organizace.

Podle diskutujících na sociálních sítích se mohlo jednat o let, který byl inzerován na Facebooku. Nabízený víkendový výlet měl být taktéž zahájen v Příbrami a směřovat do chorvatské Puly. S havarovaným strojem ho navíc pojí i typ letadla a počet pasažérů.

„Odlet z Příbrami a návrat taky tam. Letadlo commander 112B, avionika pro lety každého počasí, autopilot. Vše vysvětlím, podílení na řízení letadla je povinnost! Můžu vzít maximálně tři pasažéry, letenka na hlavu 7 500 Kč při obsazení celého letadla. Celkově v luftu 2,5 hodiny, počítám, že bude mezipřistání, jak jsem psal výše, takže u řízení se vystřídá každý pasažér,“ uvádělo se v nabídce na výlet.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kamery zachytily explozi na hranici USA a Kanady. Úřady už tuší, co nehodu způsobilo

Tagy: