Neštěstí v covidové nemocnici. Při požáru v Severní Makedonii zemřelo nejméně 14 lidí

V noci na čtvrtek v Severní Makedonii hořela nemocnice.

Při požáru nemocnice v Severní Makedonii zemřelo minimálně 14 osob

Při požáru, který v noci na čtvrtek vypukl v nemocnici pro pacienty s covidem v převážně albánském městě Tetovo v Severní Makedonii, zahynulo 14 z 26 pacientů. Ministerstvo zdravotnictví doplnilo, že 12 přeživších je mimo ohrožení života. Při požáru se zranilo i několik zdravotníků, žádný však nezahynul.

Dříve se v médiích objevily informace, že jsou mezi oběťmi i příbuzní pacientů či zdravotníci, a počet zemřelých se tak mohl vyšplhat až ke třem desítkám. To však ministerstvo zdravotnictví popřelo.

„Během požáru bylo ve středisku celkem 26 pacientů, 12 zraněných bylo ošetřeno v nemocnici v Tetovu a jsou mimo ohrožení života. Bohužel 14 osob zemřelo. Žádní zdravotníci nezahynuli, několik jich utrpělo lehká zranění,“ sdělilo ministerstvo webu Vesnik.

Neštěstí předcházel výbuch, první plameny se objevily ve 21:00 hodin. Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu přibližně za hodinu. Během hašení z budovy vynášeli pacienty. Zdravotníci je převáželi do nemocnic v 50 kilometrů vzdáleném Skopje.

Nemocnice byla postavená speciálně pro pacienty s covidem, skládala se z modulárních buněk. Ty jsou z velké části z plastu, což přispělo k rychlému a masivnímu šíření požáru. Videa, která pronikla na internet, zachytila hustý dým tmavé barvy, který stoupá z budov.

„V centru Tetova se stala obrovská tragédie. Výbuch způsobil požár – byl sice uhašen, ale vyhaslo také mnoho životů. (...) Vyjadřuji nejhlubší soustrast rodinám a blízkým zesnulých a přeji brzké uzdravení zraněným," napsal na Facebooku premiér Zoran Zaev, který se na místo neštěstí vypravil.

Příčiny požáru zatím nejsou jasné. Do Tetova se vypravil pětičlenný tým odborníků, který je bude zjišťovat.

Severomakedonské nemocnice jsou kvůli pandemii přetížené. Očkování proti covidu má jen necelých 28 procent obyvatel. Denně zde na komplikace spojené s covidem umírá kolem třiceti lidí, od začátku pandemie v zemi nemoc vzala 6 129 životů.

Tagy: