Neuvěřitelné se stane skutečností a to už příští rok. Vědci v San Francisku už několik let pracují na uměle vytvořeném mléku. Sice slovo umělé nezní vábně, jeho chuť prý ale bude naprosto totožná s kravským mlékem, navíc si ho užijete bez výčitek. Organizace Perfect day, za kterou stojí dva Američani, se před čtyřmi lety vyklubala z jednoduchého nápadu. Milovníci sýra se rozhodli vytvářet mléčné produkty bez živočišného původu. A vypadá to nadějně.
Neuvěřitelné se stane skutečností a to už příští rok. Vědci v San Francisku už několik let pracují na uměle vytvořeném mléku. Sice slovo umělé nezní vábně, jeho chuť prý ale bude naprosto totožná s kravským mlékem, navíc si ho užijete bez výčitek.
Organizace Perfect day, za kterou stojí dva Američani, se před čtyřmi lety vyklubala z jednoduchého nápadu. Milovníci sýra se rozhodli vytvářet mléčné produkty bez živočišného původu. A vypadá to nadějně.
Tento produkt bude bez laktózy, bez hormonů, bez antibiotik, bez cholesterolu a bez lepku. Navíc slibují, že ho od kravského nerozeznáte. Budete si ho tak moci vychutnat bez výčitek. Všichni už víme, že průmyslově chované dojnice jsou chovány v nehezkých podmínkách, minimálně jednou ročně jsou oplozeny a následně je jim telátko odebráno, aby měly více mléka. Tomuto “zvěrstvu“ by tak mohl být brzy konec. Mléko z dojnic navíc obsahuje zbytky pesticidů, těžkých kovů, léčiv a hormonů.
Navíc z výzkumů vyplývá, že chov hospodářských zvířat má rovněž negativní dopad na životní prostředí. Mlékárenský průmysl se podle Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) podílí až třemi procenty na celosvětové produkci skleníkových plynů.)
Na tomto vývoji se ale především podílí vyspělé technologie dnešní doby.
Výrobní proces začíná kvasinkami. Používají se 3D tiskárny, k vytvoření a vložení DNA sekvence do kvasinky, které ji kóduje pro výrobu mléčných bílkovin. Kvasinky se pak přemění na cukry a fermentační proces vytváří bílkoviny.
Vedle sójového, mandlového kokosového mléka, tak brzy i najdeme i toto.