Vyprošťování vagonů v Poříčanech se zpozdí. Hasiči museli rozebrat protihlukové stěny

Nehoda nákladního vlaku u Poříčan

U Poříčan vykolejil nákladní vlak

Vlaky na koridoru u Poříčan pojedou po jedné koleji až do středečního rána či dopoledne. Ačkoli ministr dopravy v úterý předpokládal, že po jedné koleji by se na místě mohlo jezdi už v úterý večer. Hasiči momentálně dokončují odčerpávání benzenu ze druhé cisterny.

Vlaky na koridoru u Poříčan na Kolínsku pojedou podle mluvčí Správy železnic Radky Pistoriusové po jedné koleji ve středu ráno či dopoledne. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) odpoledne předpokládal, že to bude už v úterý v noci. Na místě nyní končí přečerpávání druhé z havarovaných cisteren, které spolu s lokomotivou skončily po pondělní havárii mimo koleje.

Vyprošťování vozů by mělo začít zhruba po 20:00 a potrvá celou noc. „Čas zprovoznění jedné koleje budeme ještě upřesňovat,“ doplnila Pistoriusová. Na místě jsou dva kolejové a jeden pásový jeřáb. Přistavené jsou i plošinové vozy, na kterých budou části vlaku přepraveny pryč.

Aby mohlo k vyproštění vozů vůbec dojít, museli hasiči na místě rozebrat protihlukové stěny. Jeřáby by se jinak vedle havarovaných vozů nevešly.

Příčinu havárie vyšetřuje Drážní inspekce. Podle ní vlak nedovoleně projel návěstidlo s návěstí zakazující jízdu. „Další příčiny a okolnosti vzniku mimořádné události jsou nadále v šetření,“ dodal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škoda je podle prvních odhadů čtyři miliony korun, z toho 1,5 milionu na trati a 2,5 milionu na vlaku. Dva lidé, kteří byli ve vlaku, se lehce zranili. Souprava patří dopravci ČD Cargo.

Tagy: